Κυριακή 8 Μαρτίου 2015

ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΚΑΙ ΝΤΟΜΑΤΕΣ ΜΕ ΚΙΜΑ

ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΚΑΙ…
ΝΤΟΜΑΤΕΣ ΜΕ ΚΙΜΑ

Καλωσόρισες στο σπίτι μου. Πέρνα μέσα, κι έχω να σου πω. 8 Μαρτίου, Ημέρα της Γυναίκας στο… ημερολόγιο. 104 χρόνια από τον πρώτο εορτασμό!

Αν είσαι γυναίκα, δεν θα σου πω το τετριμμένο «Χρόνια Πολλά» με το οποίο όλοι «ξεπετάνε» όλους στις εορτές. Αυτό που θα σου ευχηθώ είναι: «Χρόνια Καλά»! Με ισότητα και αξιοπρέπεια.

Αν είσαι άντρας, ευχαριστώ, αλλά σήμερα δεν χρειάζομαι τριαντάφυλλα. Αρκεί να συμβάλεις κι εσύ ώστε ο γυναικείος πληθυσμός να μπορέσει να απολαύσει τη μυθική «ισότητα μεταξύ των φύλων».

ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ – ΘΕΛΟΥΜΕ ΙΣΟΤΗΤΑ!


Άκου. Δεν είμαστε εχθροί. Σύντροφοι είμαστε. Συναγωνιστές στην επιβίωση. Μόνο με αυτή τη στάση θα μπορέσουμε να τα βρούμε. Να ανθίσουμε μια μέρα όλοι σε αυτόν τον πλανήτη που προσγειωθήκαμε και εκτίουμε «ποινή». Άντρες-γυναίκες, δεν χρειάζεται να είμαστε ίδιοι. Μόνο ίσοι.

Επειδή ξέρω ότι συνήθως βιάζεσαι και τρέχεις - συνεχώς τρέχεις, να δούμε που θα φτάσεις – σου δίνω αμέσως τη συνταγή, να τελειώνω με αυτό το καθήκον. Αμέσως μετά, ειδικά αν είσαι γυναίκα, σε προσκαλώ να διαβάσεις και το υπόλοιπο. Γιατί πιστεύω πως κάθε γυναίκα που ζει στην Ανατολή, στη Δύση ή ενδιάμεσα, καλό είναι που και που να συλλογίζεται γύρω από αυτό το θέμα και να δρα με γνώση, πυγμή και εξυπνάδα αναλόγως των περιστάσεων.

ΝΤΟΜΑΤΕΣ ΓΕΜΙΣΤΕΣ ΜΕ ΚΙΜΑ
(δική μου διασκευή μιας βορειοαφρικανικής συνταγής)

ΥΛΙΚΑ

12 ντομάτες ώριμες μετρίου μεγέθους
500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
2 μικρά κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
1 πιπεριά κόκκινη γλυκιά ψιλοκομμένη
3 χουρμάδες ψιλοκομμένοι
2 κ.σ. κουκουνάρι καβουρδισμένο
1 κ.γλ. δυόσμος ξερός τριμμένος (ή φρέσκος αν έχεις)
1 κ.γλ. κύμινο σκόνη
1 κ.γλ. κουρκουμάς σκόνη
1 κ.γλ. ροζ πιπέρι
1/2 κ.γλ. πάπρικα καυτερή
1 κ.γλ. κανέλλα σκόνη
¼ κ.γλ. γαριφαλόκαρφο τριμμένο
½ κ.γλ. ζάχαρη
Αλάτι κατά βούληση
1 ποτηράκι λευκό ξηρό κρασί
1 κούπα ελαιόλαδο
Καθόλου νερό!

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Αδειάζω τις ντομάτες με ένα κουταλάκι όπως κάνω συνήθως για τα γεμιστά κρατώντας τα «καπάκια» και τις αναποδογυρίζω μέσα σε ένα ρηχό ταψί να στραγγίξουν. Φυλάω το εσωτερικό τους για να το χρησιμοποιήσω σε άλλο φαγητό. Σε ένα κατσαρολάκι σοτάρω το κρεμμύδι και την πιπεριά με 2 κ.σ. ελαιόλαδο. Μόλις μαλακώσουν προσθέτω τον κιμά και ανακατεύω για να μη σβολιάσει. Μόλις διαλυθεί, ρίχνω το κρασί, τη ζάχαρη, τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά και αλάτι όσο θέλω (π.χ. 1 κοφτή κ.σ.). Ανακατεύω σε μέτρια φωτιά για περίπου 10’. Γεμίζω τις ντομάτες, τις σκεπάζω με τα «καπάκια» τους, τις περιχύνω με ελαιόλαδο, ρίχνω λίγο αλάτι και τις ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 1 ώρα. Αν βγάλουν πολλά ζουμιά ανοίγω και τον αέρα.

Είναι πολύ εύκολο φαγητό. Άλλα είναι τα δύσκολα…

Η ΑΝΙΣΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ


Νομίζεις ότι στη σημερινή εποχή οι γυναίκες έχουν πάρει στην κοινωνία τη θέση που δικαιούνται; Νομίζεις πως η ανισότητα αφορά μόνο χώρες μακρινές, «τριτοκοσμικές»; Ας δούμε τα θεματάκια μας...

ΣΠΟΥΔΕΣ
Πριν λίγα χρόνια, ένα καλοκαίρι σε ένα διάσημο νησί των Κυκλάδων που το όνομα του αρχίζει από Σ, γνώρισα ένα δωδεκάχρονο κορίτσι που κάθε βράδυ δούλευε σερβιτόρα σε ένα σουβλατζίδικο. Γύρω στις 12 τα μεσάνυχτα που τελείωνε καθόταν σε μια καρέκλα κατάκοπο και βουρκωμένο. Μια φορά τη ρώτησα τι συμβαίνει. Μου είπε ότι τον Σεπτέμβριο δεν θα πήγαινε στο Γυμνάσιο. Μόλις είχε τελειώσει το Δημοτικό και, αν και η ίδια ήθελε να σπουδάσει, ο πατέρας της αποφάσισε πως αφού δεν είχαν πολλά λεφτά, οι δυο κόρες του θα έπιαναν αμέσως δουλειά και μόνο ο γιος του θα σπούδαζε για να πάει στο Πανεπιστήμιο.

ΕΡΓΑΣΙΑ
Όταν κάποτε δούλευα για δυο χρόνια για μια καθημερινή σειρά στο μεγαλύτερο τότε Στούντιο παραγωγής τηλεοπτικών εκπομπών, μια μέρα ανακάλυψα πως ο συνομήλικος συνάδελφός μου στην ίδια ακριβώς θέση εργασίας, με λιγότερη προϋπηρεσία, λιγότερες σπουδές, λιγότερο εξειδικευμένος, χωρίς οικογενειακές υποχρεώσεις έπαιρνε 10% μεγαλύτερη αμοιβή από μένα και επιπλέον η εταιρία τού παρείχε και βοηθό! Θα μου πεις, υπάρχουν και χειρότερα. Γνώριζα μια γυναίκα που μόλις ανακοίνωσε στον εργοδότη της ότι ήταν έγκυος… απολύθηκε.

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ
Δεν έχω ακούσει να παρενοχλούνται οι άντρες πολύ συχνά στον χώρο εργασίας, και ειδικά όταν είναι υφιστάμενοι. Θα μου πεις, οι περισσότεροι προϊστάμενοι είναι άντρες. Πώς να βγάλεις σωστή στατιστική; Πάντως, τη σεξουαλική παρενόχληση, εκτιμώ πως την έχουν βιώσει τουλάχιστον μια φορά σχεδόν όλες οι γυναίκες στον κόσμο. Από τότε που οι γυναίκες βγήκαν στην εργασία μέχρι σήμερα. Και αύριο το πρωί πάω στοίχημα ότι σε 100.000 γυναίκες σε όλο τον κόσμο αυτό θα συμβεί.

ΒΙΑΣΜΟΣ
Βρέθηκα κάποτε στο ακροατήριο σε ένα Δικαστήριο. Η Δίκη αφορούσε μια συμμορία νέων αγοριών που κατ’ εξακολούθηση απήγαγαν, κακοποιούσαν και βίαζαν κοπέλες που έβρισκαν να περπατούν στο δρόμο πηγαίνοντας στη δουλειά ή στο σπίτι τους. Κατά τη διάρκεια της Δίκης εμφανίστηκαν και άλλες από τις αρχικές κατηγόρους. Δεν είχαν πάει στην Αστυνομία να καταγγείλουν τον βιασμό τους επειδή φοβόντουσαν την κοινωνική κατακραυγή. Γιατί, όπως ξέρεις, είναι πολλοί αυτοί που και σήμερα λένε πως η γυναίκα φταίει που τη βίασε επειδή «του κουνήθηκε». Ο καημενούλης είναι ασυγκράτητος.

ΕΚΤΡΩΣΗ (ΑΜΒΛΩΣΗ)
Ευτυχώς δεν έχω προσωπική εμπειρία σε αυτό το θέμα. Έχω ακούσει όμως πολλές ιστορίες όπου το κορίτσι μένει έγκυος και το αγόρι «την κάνει» με ελαφριά πηδηματάκια.

ΕΜΠΟΡΙΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ (TRAFFICKING)
Ξέρουμε όλοι τι είναι αυτό, σωστά; Δεν χρειάζεται να πω κάτι. Αλλά επειδή με τρώει «ο στόμας» μου… έχεις ακούσει πολλές γυναίκες να κάνουν εμπόριο ανδρών; Αν μάθεις ότι είναι πολλές, να μου το πεις.

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ 
Ας μη θίξουμε το ενδυματολογικό ως προς τη μαντίλα και την ολόσωμη μπούργκα γιατί, αφού έτσι το θέλει ο εκπρόσωπος του Θεού, εμάς δε μας πέφτει λόγος. Άλλωστε οι ίδιες λένε συχνά πως ‘μόνο έτσι ντυμένη μια γυναίκα μπορεί να είναι άξια σεβασμού από τους άντρες και πως η κάλυψη του μη-αγνού γυναικείου σώματος είναι τελικά για το καλό τους, αφού δεν βάζει τον ασυγκράτητο άντρα σε πειρασμό’. Αν κάποιος τις βιάσει, θεωρούνται εκείνες υπεύθυνες αφού κυκλοφορούσαν έξω ασυνόδευτες, παραβαίνοντας τον κανονισμό που λέει ότι πρέπει πάντοτε να συνοδεύονται από έναν άντρα συγγενή. Στις περιπτώσεις αυτές, κατάλληλη τιμωρία είναι ο εγκλεισμός στο υπόγειο, ο δημόσιος λιθοβολισμός στην πλατεία ή έστω να ταφούν ζωντανές.

Κι αφού σε μερικούς τόπους της Γης δεν έχει ακόμα φτάσει η πληροφορία ότι το φύλο του παιδιού εξαρτάται από το σπέρμα του άνδρα, αν η γυναίκα σου δεν γεννήσει αγόρι, μια λύση είναι να την καταβρέξεις με βενζίνη την ώρα που κοιμάται, να την πυρπολήσεις και την άλλη μέρα να αγοράσεις μια άλλη. Με την ελπίδα ότι αυτή θα γεννάει αγόρια και όχι κορίτσια, τα οποία είναι ‘ένα άχρηστο βάρος, πηγή κακού’. Εννοείται πως αν αποφασίσεις να μην τις σκοτώσεις και απλά να τις χωρίσεις καλό είναι να τους ρίξεις στο πρόσωπο βιτριόλι έτσι ώστε να μην τις αγγίξει άλλος άντρας.

Σαν να ακούω στ’ αυτί μου τη φωνή κάτι φίλων που είναι πολύ αγνοί άνθρωποι και ρομαντικοί – τόσο ρομαντικοί που λένε πως όλοι οι άνθρωποι είναι καλοί και όλοι οι πολιτισμοί είναι καλοί… Όμως, να απαγορεύεται να κυκλοφορούν οι γυναίκες έξω από το σπίτι ασυνόδευτες από έναν άντρα συγγενή, να απαγορεύεται να οδηγούν αυτοκίνητο, να μην κάνουν στη ζωή τους ούτε ένα μπανάκι στη θάλασσα…

Α! Κοίτα να δεις τι θυμήθηκα τώρα! Έχεις δει ντοκιμαντέρ σχετικά με πως γίνεται το «έθιμο» της Κλειτοριδεκτομής στα μικρά κοριτσάκια; Να δεις. Πρέπει να ενημερώνεσαι. Που ξέρεις, μπορεί μια μέρα να έρθει και στη χώρα σου αυτή η παράδοση. Η γυναίκα δεν πρέπει να απολαμβάνει τον έρωτα, γιατί στην αντίθετη περίπτωση ίσως θελήσει να τον απολαύσει και έξω από το σπίτι. Άσε που η κλειτορίδα είναι ένα ανατομικό λάθος της φύσης… Σε τι χρειάζεται; Ε; Ξυράφι, μπαμ και κάτω, και χωρίς αναισθησία.

Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΟΥ ΘΕΑΜΑΤΟΣ
Να το και το Χόλιγουντ! Όχι που θα έμενε απέξω απ’ την κουβέντα! Τα γυναικεία πρότυπα που κατασκευάζει από τις αρχές του περασμένου αιώνα στοιχειώνουν πολλές γενιές νεαρών κοριτσιών. Για το ίδιο το Χόλιγουντ, μια γυναίκα ηθοποιός, όσο μεγάλο αστέρι και να είναι, η καριέρα της λήγει αυτομάτως την ημέρα που θα κλείσει τα 40. Ωραίο δώρο γενεθλίων. Τα κορίτσια στην εφηβεία δεν αντιλαμβάνονται πως στην τηλεόραση και στον κινηματογράφο η ομορφιά μιας γυναίκας εξαρτάται από το ταλέντο της μακιγιέζ, της κομμώτριας και του διευθυντή φωτογραφίας που θα δημιουργήσει τον κατάλληλο φωτισμό. Ούτε ότι οι σταρ και τα μοντέλα στα περιοδικά «αναδημιουργούνται» από τους καλλιτέχνες του photoshop. Έτσι η δική τους «ανθρώπινη» εικόνα στον καθρέφτη είναι απορριπτέα και αβάσταχτη. Πολλά νέα κορίτσια φτάνουν στην ανορεξία, κάποια πεθαίνουν. Πολλές κυρίες της showbiz πληρώνουν περιουσίες στους πλαστικούς.

ΠΑΛΙΑ & ΣΗΜΕΡΑ
Κάποτε οι γυναίκες για να παντρευτούν έπρεπε να διαθέτουν προίκα. Δεν είμαι σίγουρη αν αυτό έχει εντελώς καταργηθεί. Όταν ο άντρας μετά τα 40 εξακολουθεί να ζει μόνος, θεωρείται εργένης. Ενώ μια γυναίκα, ακόμα και σήμερα, πολλοί την αποκαλούν πίσω από την πλάτη της γεροντοκόρη. Ξέρεις για ποια λέω. Για αυτή στο… ράφι. Λες και δεν έχει αξία μια γυναίκα ως μη ύπανδρη (υπό κάποιου ανδρός δηλαδή).

Κάποτε, πριν τα bain-mixed όπως τα έλεγαν, οι άντρες και οι γυναίκες έπρεπε να κάνουν μπάνιο στη θάλασσα σε ξεχωριστές παραλίες. Σήμερα, ένας άντρας μπορεί να κυκλοφορεί σε δημόσιους χώρους χωρίς μπλουζάκι επιδεικνύοντας τις θηλές και τους, μερικές φορές, ευτραφείς μαστούς του. Μια γυναίκα όμως όχι – ακόμα και αν φοράει σουτιέν Νο1.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Θυμάσαι το αρχαίο έργο «ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ»; Το είδαμε. Διασκεδάσαμε. Μετά παρατηρήσαμε τα ποσοστά της παρουσίας των γυναικών στη Βουλή. «Η παγκόσμια ημέρα της γυναίκας (διεθνής ημέρα των δικαιωμάτων των γυναικών) που εορτάζεται στις 8 Μαρτίου κάθε έτους, έχει τις ρίζες της στις διαμαρτυρίες των γυναικών στις αρχές του εικοστού αιώνα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, που ζητούσαν ίσα δικαιώματα, καλύτερες συνθήκες εργασίας καθώς και δικαίωμα ψήφου. Θεσμοθετήθηκε το 1977 από τον ΟΗΕ, ο οποίος κάλεσε όλες τις χώρες του κόσμου να γιορτάσουν την ημέρα για τα δικαιώματα των γυναικών…» λέει η Εγκυκλοπαίδεια.


Η ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Γνώρισα και μια γυναίκα που, με δυο ανήλικα παιδιά, πήρε μια νύχτα την απόφαση να χωρίσει. Ενώ δούλευε, είχε αποφασίσει να πάρει ένα ακόμα πτυχίο Πανεπιστημίου για να αναβαθμίσει τη θέση της. Αργά το βράδυ πριν από τις εξετάσεις, ο άντρας της ο οποίος δεν χάρηκε πολύ με την ιδέα ότι η γυναίκα του θα παίρνει μεγαλύτερο μισθό από τον ίδιο, ενώ εκείνη ετοιμαζόταν να κοιμηθεί, απαίτησε να του σιδερώσει το πουκάμισο και να του γυαλίσει τα παπούτσια που θα έβαζε την άλλη μέρα. Η γυναίκα το έκανε. Το επόμενο πρωί πήγε έδωσε εξετάσεις και μετά πήγε στον δικηγόρο της για να βγάλει διαζύγιο. Το Πτυχίο το πήρε.

Η ευθύνη των γυναικών είναι να μη συμβάλλουν στη διαιώνιση λανθασμένων πεποιθήσεων και παραδόσεων. Να μεγαλώνουν σήμερα τους γιους τους με τέτοιο τρόπο που από μικροί να γίνουν άνδρες προστάτες και όχι δυνάστες γυναικών. Και να διδάσκουν στις κόρες τους τα δικαιώματα τους. Έτσι, η επόμενη γενιά ίσως να απολαύσει την ισότητα.

Με αγάπη,
η θεία Μαριλίζ

Υ.Γ. 8 Μαρτίου. Μέρα κινητοποιήσεων σε όλο τον κόσμο για την υποστήριξη της ισότητας, και την αξιολόγηση της θέσης των γυναικών στην κοινωνία. Ο εορτασμός καθιερώθηκε το 1910 κατά τη διάρκεια της Δεύτερης Διεθνούς και εορτάσθηκε για πρώτη φορά το 1911... Καμία σχέση με λουλούδια!

ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΣΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΓΙΑ SLIDESHOW


* Σου άρεσε αυτή η ανάρτηση; Γράψε μας τα σχόλια σου, μοιράσου τη με τους φίλους σου και γίνε μέλος-αναγνώστης του blog δωρεάν.

1 σχόλιο:

  1. Γειά σου Μαριλίζ. Έτσι ακριβώς και λίγα λες. Ευτυχώς αντιμετωπίζεις τα πράγματα με χιούμορ γιατί αν τα δουμε στην πραγματική τους διάσταση κινδυνεύουμε να σαλτάρουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Πείτε μας τη γνώμη σας