Σάββατο 4 Μαΐου 2013

Η ΜΑΓΕΙΡΙΤΣΑ ΤΟΥ ΦΙΛΟΖΩΟΥ... που έχει φίλους Χορτοφάγους!

Η ΜΑΓΕΙΡΙΤΣΑ ΤΟΥ ΦΙΛΟΖΩΟΥ... που έχει φίλους Χορτοφάγους!

(Μια πρωτότυπη συνταγή της θείας Μαριλίζ, πρώτη εκτέλεση: Πάσχα 1994)


Αυτή η «φιλοζωική» Μαγειρίτσα είναι ό,τι πρέπει αν καλέσεις φίλους χορτοφάγους!

Η χαρούμενη έκπληξη που θα τους κάνεις θα τους μείνει αξέχαστη.


Είναι ελαφριά αλλά πολύ γευστική και τρώγεται μια χαρά και το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα αν κάποιος πεινάει ακόμα...


ΤΙ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙΣ

Τα παρακάτω ψιλοκομμένα:
½ κιλό διάφορα είδη μανιτάρια
2 μικρά φρέσκα μαρούλια (ή 1 μεγάλο)
2 μικρά κολοκυθάκια (ή 1 μεγάλο)
1 πράσο
4-5 κρεμμυδάκια φρέσκα (ή στην ανάγκη 2 ξερά)
1 ματσάκι άνηθο (ή 1 φινόκιο)

Και...



Χυμό από 2 φρέσκα λεμόνια
2 αυγά,
2 ποτήρια νερό
1 γεμάτη κ. σούπας αλεύρι
1 κ. σούπας φυτικό βούτυρο
½ κούπα ελαιόλαδο καλής ποιότητας
3 κόκκους μπαχάρι, λίγο τριμμένο τζίντζερ (ή κάρδαμο)
Φρεσκοαλεσμένο πιπέρι και... αλάτι!


Η ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια βαθιά κατσαρόλα ρίξε το φυτικό βούτυρο σε δυνατή φωτιά. Μόλις ζεσταθεί ρίξε τα μανιτάρια, λίγο αλάτι (τα μανιτάρια έχουν δικό τους) κι ανακάτεψε με ξύλινη κουτάλα. Όταν «πιούν» τα μισά υγρά τους ρίξε το πράσο και τα κρεμμυδάκια κι ανακάτεψε.

Σε 5 λεπτά ρίξε τα μαρούλια και τα κολοκυθάκια, 1 ποτήρι νερό, το μπαχάρι, το τζίντζερ ή το κάρδαμο και σκέπασε την κατσαρόλα. Στο μεταξύ, μην κάθεσαι! Χτύπα το αλεύρι με 1 ποτήρι νερό μέχρι να λιώσει. Ρίξε το σιγά-σιγά μέσα στην κατσαρόλα ανακατεύοντας γρήγορα, σκέπασε και χαμήλωσε τη φωτιά στο μέτριο.

Άφησε τα να σιγοβράσουν μέχρι να μαλακώσουν σύμφωνα με το γούστο σου. Άλλοι θέλουν τα λαχανικά τους τραγανά κι άλλοι μαλακά. Εγώ τα αφήνω 20 λεπτά αλλά αυτό είναι δικό σου θέμα.

Τώρα δοκίμασε να δεις μήπως θέλει περισσότερο αλάτι και βγάλε τους κόκκους μπαχάρι. Ρίξε το ελαιόλαδο, τον άνηθο, το πιπέρι, ανακάτεψε και ξανασκέπασε. Κλείσε τη φωτιά κι άφησε το να σιγοβράζει.

Χτύπα σε ένα μπολ τα αυγά και όταν αφρατέψουν πρόσθεσε σε λίγο το χυμό λεμόνι συνεχίζοντας το χτύπημα.

Πάρε με μια κουτάλα σούπας ζουμί από την κατσαρόλα και με πολλή προσοχή ρίξε το λίγο-λίγο μέσα στο μπολ με το αυγολέμονο ενώ χτυπάς συνέχεια για να μην «κόψει».

Κατέβασε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίξε μέσα το αυγολέμονο. Αμέσως πιάσε την κατσαρόλα και κούνα πέρα-δώθε να ανακατευτεί καλά.

Αυτό ήταν. Καλή όρεξη!

Με αγάπη,
η θεία Μαριλίζ



Υ.Γ. Το μυστικό για να πετύχει το φαγητό σου είναι να το ετοιμάζεις με ηρεμία, με αγάπη και με τη σκέψη ότι θα προσφέρεις χαρά. Με ευγνωμοσύνη για το γεγονός ότι έχεις φαγητό στο τραπέζι σου ενώ τόσοι άνθρωποι δεν έχουν.



ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Η Μαγειρίτσα σου θα μοιάζει περισσότερο στην παραδοσιακή αν βάλεις και μανιτάρια πλευρότους. Τρώγεται ευχάριστα όλο το χρόνο, κι ας μην είναι Πάσχα!

Αν κάποιο από τα λαχανικά και μυρωδικά δεν σου αρέσει...απλώς δεν το βάζεις! Μπορείς να αυξήσεις την ποσότητα σε κάποιο που σου αρέσει πολύ. 

Αν τη θέλεις να μοιάζει περισσότερο με σούπα, πρόσθεσε κι άλλο νερό.

Μπορείς να την προετοιμάσεις ώρες πριν και να κάνεις το αυγολέμονο ακριβώς πριν τη σερβίρεις. 

Αν σου περισσέψει και την ξαναζεστάνεις για επόμενο γεύμα, κάνε το σε πολύ χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας και πρόσεξε μη σου «κόψει» το αυγολέμονο!

Καλή επιτυχία!

* Μοιραστείτε το link με φίλους & εγγραφείτε στα μέλη αναγνώστες του blog για να ενημερώνεστε πρώτοι!


ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΙΣ ΔΕΙΤΕ ΣΑΝ SLIDESHOW

3 σχόλια:

  1. καλώς ήρθες στη μπλογκόσφαιρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εξαιρετική ιδέα :) Φαίνεται πεντανόστιμη. Θα τη δοκιμάσουμε έστω και μετά το Πάσχα. Μιας που δεν τρώμε κανένα ζωικό προϊόν (δηλαδή ούτε αυγά), θα αντικαταστήσουμε το αυγολέμονο με λεμόνι και φρέσκο ελαιόλαδο. Νομίζω θα είναι και πάλι γευστικότατη.

    http://thenonhiphippies.org/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορείτε αντίστοιχα να χρησιμοποιήσετε. Κορν φλάουρ ή Νισεστέ.

      Διαγραφή

Πείτε μας τη γνώμη σας