Σάββατο 5 Ιουλίου 2014

ΤΑ ΚΒΑΝΤΑ ΧΟΡΕΥΟΥΝ ΣΤΟ ΤΑΨΙ ΜΕ ΓΕΜΙΣΤΑ «ΟΡΦΑΝΑ»

ΤΑ ΚΒΑΝΤΑ ΧΟΡΕΥΟΥΝ ΣΤΟ ΤΑΨΙ ΜΕ ΓΕΜΙΣΤΑ «ΟΡΦΑΝΑ»

(συνταγή vegetarian)

Πρόσθεσα στην παραδοσιακή συνταγή ένα υλικό με το οποίο πειραματίστηκα για πρώτη φορά και είμαι ενθουσιασμένη. Έλα, πέρνα μέσα να σου πω!
Κάθε που έμπαινε για τα καλά το καλοκαίρι κι ο τόπος έβραζε, η γιαγιά Μαρία έβγαζε από το ντουλάπι της το μεγάλο μακρόστενο ταψί για να φτιάξει γεμιστά! Λίγο η φτώχεια της, που δεν έλεγε να την εγκαταλείψει, λίγο η δίαιτα του γιατρού που της έγραφε να αποφεύγει το κρέας, τα γεμιστά της ήταν πάντοτε «ορφανά».

Ορφανή κι η ίδια, από τα δεκαέξι της χρόνια, πρόφερε τη λέξη αυτή με τρυφερότητα. Τα δάκρυα δεν τα είχε εύκολα. «Στα δύσκολα, δεν είναι καιρός για κλαψουρίσματα, μόνο για δράση!» μου έλεγε. «Ακόνισε το μυαλουδάκι σου, μάθε, διάβαζε, βάλε την κρίση σου να δουλέψει και κάμε ό,τι μπορείς».

Βλέπω γύρω και σήμερα τόση δυστυχία, τόση ανέχεια, γέμισε νεόπτωχους η Αθήνα. Δεν μπορώ παρά να θυμηθώ τη γιαγιά μου και τις συμβουλές της. «Μην είσαι ρομαντική, η ευαισθησία δεν τάισε ποτέ κανέναν» μου έλεγε. «Γίνου σοφή και ξύπνια. Μην κάθεσαι σαν κουτορνίθι και γίνεσαι θύμα. Η ζωή δεν είναι ρομάντζο. Κοίτα να βοηθήσεις τον εαυτό σου και να συνδράμεις και τους άλλους πρακτικά. Με τα λόγια δεν χόρτασε κανείς. Γιατί τα λόγια τα παίρνει ο αέρας και πίσω δεν τα φέρνει».

Τιμώντας την άποψή της για οικονομία στα λόγια, περνάω αμέσως στη συνταγή.

ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Τα γεμιστά είναι ένα φαγητό που όταν κρυώσει γίνεται ακόμα πιο νόστιμο. Είναι το τέλειο μεσημεριανό σαν επιστρέψεις ψημένος στον ήλιο και στ’ αλάτι από το μπάνιο σου στη θάλασσα. Αρέσει πολύ σε μικρούς και μεγάλους φαγάδες. Μέχρι στιγμής, δεν έχω γνωρίσει άνθρωπο που να μην το τιμά.

Το ταψί σου γίνεται παλέτα χρωμάτων. Κόκκινο, πράσινο, κίτρινο, μοβ, πορτοκαλί. Η μυρωδιά του αρωματίζει υπέροχα το σπίτι. Συνδυάζει ισορροπημένα το αλμυρό με το γλυκό.

«Μιαμ-μιαμ!» λέγαμε παιδιά κι όχι γιαμ-γιαμ και γιάμι που λένε οι Αμερικάνοι. «Ωωω!» αναφωνούσαμε ως Αρχαίοι Έλληνες, όχι γουάου, μόλις το ταψί έβγαινε από τον φούρνο αχνιστό. Ενίοτε μπορεί να λέγαμε και κανένα «Αμάν!». Κατάλοιπα της Τουρκοκρατίας... Τέλος πάντων, τελικά πάλι φλυάρησα. Ιδού η συνταγή! Με μια δική μου προσθήκη όμως. Δεν κρατιέμαι να μη βάλω λίγο το χεράκι μου να πειράξω την… Ιστορία.

Μαζί με τα παραδοσιακά λαχανικά, θα βάλω στο ταψί μου και δυο σύγχρονες πιπεριές. Την κίτρινη και την πορτοκαλιά. Θα βάλω όμως και κάτι ακόμα. Ένα συναρπαστικό υλικό που θα δώσει στα γεμιστά μου εξαίσια γεύση… Λιαστές ντομάτες, απ’ αυτές που έφτιαξα την προηγούμενη εβδομάδα!

ΓΕΜΙΣΤΑ «ΟΡΦΑΝΑ»
(για 8 πεινασμένους)

ΥΛΙΚΑ

4 μέτριες ώριμες ντομάτες
5 μεγάλες πιπεριές πράσινες
1 πιπεριά κίτρινη
1 πιπεριά πορτοκαλί
1 πιπεριά κόκκινη
2 μεγάλα κολοκυθάκια
2 μελιτζάνες (φλάσκες)

1 καρότο ψιλοκομμένο
3 μέτρια κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
4 μέτριες πατάτες κομμένες στη μέση
1 νεροπότηρο ρύζι για γεμιστά
2 κ.σ. κουκουνάρι
1 φλ.τσ. σταφίδες
4 λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες
1 γεμάτη κ.σ. πελτές ντομάτας
½ νεροπότηρο ελαιόλαδο 

1 μικρό ματσάκι φρέσκος μαϊντανός ψιλοκομμένος
1 κ.σ. δυόσμος αποξηραμένος (ή 2 κ.σ. φρέσκος)
1 κ.γλ. κανέλα τριμμένη
1 κ.σ. ζάχαρη
1 κ.γλ. πιπέρι τριμμένο
1 κ.γλ. αλάτι
2 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά
1 ποτήρι χλιαρό νερό


Για τη σάλτσα

1 μεγάλη ώριμη ντομάτα
2 ποτήρια χλιαρό νερό
1 νεροπότηρο ελαιόλαδο
1 κ.γλ. αλάτι



ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Αφαιρώ τα κοτσανάκια από τις σταφίδες (αν έχουν) και τις μουσκεύω σε ένα ποτήρι ζεστό νερό. Όταν μαλακώσουν, τις σουρώνω και φυλάω το νερό.

Κόβω προσεχτικά τα καπάκια από τις ντομάτες και με ένα κουταλάκι τις αδειάζω και τις γυρίζω ανάποδα να στραγγίξουν μέσα στο μεγάλο ταψί. Κόβω τα καπάκια από τις πιπεριές και πετάω τα σπόρια τους. Κόβω από κάθε πιπεριά μια ροδέλα ενός εκατοστού για τη χρησιμοποιήσω στη γέμιση. Κόβω ένα καπάκι κατά μήκος στα κολοκυθάκια και τα αδειάζω με το ειδικό εργαλείο. Κόβω τις μελιτζάνες στα δυο κατά μήκος. Κόβω από μια λεπτή φλούδα για να δημιουργήσω καπάκια. Αδειάζω τις μελιτζάνες. Ψιλοκόβω το περιεχόμενο από τις μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια, τις ροδέλες που φύλαξα από τις πιπεριές και το καρότο.

Τρίβω στον τρίφτη το περιεχόμενο από τις ντομάτες και το σουρώνω για να πετάξω τα σπόρια. Το βάζω σε ένα μπολ και το ανακατεύω με τα υλικά της σάλτσας.

Σε μια μεγάλη φαρδιά κατσαρόλα σοτάρω σε μέτρια φωτιά το κρεμμύδι με ½ νεροπότηρο ελαιόλαδο μέχρι να ξανθύνει. Ρίχνω το κουκουνάρι και ανακατεύω για 2 λεπτά. Προσθέτω το ρύζι και ανακατεύω γρήγορα με την ξύλινη κουτάλα για να μην κολλήσει. Ρίχνω τα λαχανικά που έκοψα προηγουμένως. Προσθέτω την κανέλα, 1 κ.γλ. αλάτι, το πιπέρι, τη ζάχαρη, τον πελτέ και το νερό από τις σταφίδες. Ανακατεύω, βάζω το καπάκι και τα σιγοβράζω για 10’.

Αποσύρω την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτω τον δυόσμο, τον μαϊντανό, τις λιαστές ντομάτες. Όταν κρυώσει λίγο, γεμίζω με ένα κουτάλι τα λαχανικά. Δεν τα γεμίζω εντελώς γιατί στη διάρκεια του ψησίματος το ρύζι θα φουσκώσει. Τοποθετώ τα καπάκια, περιχύνω με τη σάλτσα. Βάζω ενδιάμεσα και τις πατάτες. Πασπαλίζω με την τριμμένη φρυγανιά. Ρίχνω από πάνω λίγο ακόμα αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 160-180ο C στην κάτω σχάρα για 1 ώρα και 15 λεπτά. Σβήνω το φούρνο και τα αφήνω μέσα για 15 λεπτά. Αν χρειαστεί προσθέτω στο ταψί λίγο ζεστό νερό.

Τα γεμιστά τα προτιμώ κρύα με τυρί φέτα ή κατίκι.

Η αλήθεια είναι πως αυτό το φαγητό, για την προετοιμασία του θέλει δουλειά. Ώρες στην κουζίνα. Με καλή παρέα όμως, η δουλειά γίνεται διασκέδαση, συμφωνείς;

Το μυστικό για να πετύχει το φαγητό, σου τό ’χω πει και θα στο ξαναπώ. Μαγείρευε με αγάπη. Χωρίς άγχος και βιασύνη. Με χαρούμενες σκέψεις και υπομονή. Δίνε προσοχή στις λεπτομέρειες. Αλλιώς, άσ’το καλύτερα. Φάε ψωμοτύρι και τελείωνε. Γιατί η εσωτερική σου διάθεση, η ενέργειά σου περνάει στο φαγητό που φτιάχνεις και τότε τα κβάντα χορεύουν στο ταψί! Δεν σου φταίει ο κόσμος να τον δηλητηριάζεις με τις σκέψεις σου.

Άντε να ανακατέψουμε τα κβάντα μας, να δούμε τι φαί θα βγει.

Με αγάπη,
η θεία Μαριλίζ

Υ.Γ. Σε πληροφορώ πως τα γεμιστά που βλέπεις πέτυχαν τόσο που δεν έχει μείνει ούτε ένα για δείγμα. Ευτυχώς που τα φωτογράφισα!

* Μοιραστείτε το link με φίλους & εγγραφείτε στα μέλη αναγνώστες του blog για να ενημερώνεστε πρώτοι!


ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΙΣ ΔΕΙΤΕ ΣΑΝ SLIDESHOW

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας τη γνώμη σας