Κυριακή 29 Ιουνίου 2014

ΘΑΛΑΣΣΙΝΟ ΟΡΑΜΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΝΤΕΡΑ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ και ΛΙΑΣΤΑ ΝΤΟΜΑΤΑΚΙΑ

ΘΑΛΑΣΣΙΝΟ ΟΡΑΜΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΝΤΕΡΑ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ και ΛΙΑΣΤΑ ΝΤΟΜΑΤΑΚΙΑ



Καλωσόρισες! Πέρνα μέσα…
Φηρά, Καλντέρα, Ηφαίστειο
Τα δρομολόγια των πλοίων, σήμερα έχουν αλλάξει για να εξυπηρετήσουν την τουριστική κίνηση. Λέγανε παλιά πως, σαν πας στη Σαντορίνη, θα απολαύσεις το ταξίδι σου περισσότερο αν η άφιξη σου γίνει με πλοίο που θα μπει ξημερώματα στην Καλντέρα και ο αποχαιρετισμός κι η αναχώρηση με αεροπλάνο, στη δύση του Ηλίου. Υπήρξα τυχερή και δοκίμασα τη σοφή αυτή συμβουλή, όταν πρωτοπήγα στη Σαντορίνη σε αυτή τη ζωή, τον Σεπτέμβριο του 1983.
Λιαστά ντοματάκια
Η λιαστή ντομάτα είναι μεζές πολύ… γκουρμέ, που λέει κι ένας φίλος μου. Ταιριάζει υπέροχα με φάβα, κάπαρη, σε μια μακαρονάδα, σε κρέας κοκκινιστό, στη γέμιση ενός φιλέτου από κοτόπουλο. Άφησε την φαντασία σου ελεύθερη και θα δημιουργήσεις γευστικά πιάτα. Είναι πολύ εύκολο να τη φτιάξεις στο σπίτι.
Χωράφι με ντοματάκια
στη Σαντορίνη

ΣΠΙΤΙΚΑ ΛΙΑΣΤΑ ΝΤΟΜΑΤΑΚΙΑ

Ντοματάκια μικρά
αλάτι χοντρό
λίγο σκόρδο
κάποιο αποξηραμένο αρωματικό
(θρούμπι, ρίγανη, βασιλικός, δάφνη)
καλό ελαιόλαδο

Κόβω τις ντομάτες κατά μήκος στα δυο. Τις τοποθετώ με τη ράχη (τη φλούδα) να ακουμπάει κάτω σε ένα τελάρο με λεπτή σήτα μέσα σε ένα ρηχό ταψί. Τις πασπαλίζω με αλάτι. Τις καλύπτω με ένα λεπτό τούλι για να μην τις… δοκιμάσουν τίποτε έντομα και τις βάζω στον ήλιο. Κάθε σούρουπο τις βάζω μέσα στο σπίτι για να μη ρουφήξουν υγρασία και μουχλιάσουν. 

Μετά από 4 εως 7 μέρες, όταν ξεραθούν τις τινάζω μια-μια για να φύγει το αλάτι που δεν απορροφήθηκε.

Τις διατηρώ σε ένα γυάλινο αποστειρωμένο βάζο με το σκόρδο και τα μυρωδικά που το γεμίζω με ελαιόλαδο. Άλλοι τις κρεμάνε περασμένες σε κλωστή και τις φυλάνε σε ξηρό μέρος.

Που λες, ήμουν τυχερός άνθρωπος. Έφτασα κάποτε στη Σαντορίνη με καράβι χάραμα κι είδα να αποκαλύπτεται μπροστά μου ένα γήινο θαύμα. 

Εκεί που διέσχιζα αγουροξυπνημένη ένα κατάμαυρο τοπίο, καμένο από λάβα, πέρασα από το όνειρο στο όραμα. Ψηλά στην κορυφή, αφράτα λευκά σύννεφα πρωινής πάχνης άρχισαν να διαλύονται κι άνοιξε ένα παραθυράκι. Άσπρα σπιτάκια σαν κομματάκια μιας μυστήριας αρχιτεκτονικής μακέτας εμφανίστηκαν.

Χτυπάει δυνατά η καρδιά του ταξιδιώτη καθώς ένας ολόκληρος οικισμός αποκαλύπτεται στ’ αριστερά. Πρώτα η Οία η Απάνω Μεριά, ο Σκάρος, το Ημεροβίγλι, το Φηροστεφάνι, τα Φηρά, διασχίζεις όλη την Καλντέρα μέχρι που ακούς τον παφλασμό της άγκυρας που πέφτει στα κρύα νερά του Αθηνιού στο Λιμάνι.

Ύστερα, καθώς ο Ήλιος οδεύει προς τον θρόνο του, εσύ τυχερέ άνθρωπε, θα αρχίσεις να ανεβαίνεις τον στριφογυριστό φιδίσιο δρόμο που οδηγεί από το Λιμάνι στην κορυφή. Με δέος βλέπεις από ψηλά το Ηφαίστειο, την Παλιά και τη Νέα Καμένη, το Ασπρονήσι κι απέναντι στο βάθος το μακρόστενο νησί, τη Θηρασιά.

Φτάνοντας πάνω, στη διχάλα, θα στρίψεις δεξιά ή αριστερά, ανάλογα που έχεις επιλέξει να καταλύσεις. 
Εσύ, πήγαινε όπου θέλεις κι όπου ονειρεύεσαι. 

Εγώ, θα πάρω τον δρόμο που κατηφορίζει δεξιά και καταλήγει σε μια από τις ωραιότερες παραλίες του νησιού, στην Περίσα.

Λένε, λοιπόν, πως αφού οργιάσεις ή τεμπελιάσεις, ανάλογα με τα κέφια σου και τις ανάγκες σου, την ηλικία, την οικογενειακή σου κατάσταση και το πορτοφόλι σου, στο διάσημο κοσμοπολίτικο ελληνικό νησί… καλύτερα να φύγεις με αεροπλάνο. 

Έτσι θα δεις από το παράθυρο σαν επιτραπέζιο παιχνίδι όλα τα μέρη που επισκέφτηκες, όλες τις γωνιές όπου άφησες ένα κομμάτι της καρδιάς σου. Τις παραλίες, τους λόφους, τις πεδιάδες, όλα τα διάσημα κι όλα τα μυστικά χωριά, το Μέσα Βουνό και τον Προφήτη Ηλία. Τότε, μπορείς ελεύθερα ν’ αφήσεις να κυλήσει στο μάγουλό σου ένα δάκρυ, η αλμυρή γεύση του αποχωρισμού από αυτόν τον τόπο του ονείρου, του αναπάντεχου και του δέους. 


Αυτό το ακραία ερωτικό μέρος, αν είσαι ανοιχτός στις προσκλήσεις και τις προκλήσεις, σε φέρνει κάθε φορά – όσες φορές κι αν το επισκεφτείς – αντιμέτωπο με τα πιο απόκρυφα συναισθήματα σου.

Θαρρώ πως η Σαντορίνη είναι ένα μέρος της Γης θαυμάσιο, μαγικά πλασμένο από το χέρι του ανθρώπου και την εκδήλωση της Φύσης. 



Αν είσαι ανοιχτός, στο ξαναλέω αυτό γιατί έχει σημασία, θα μάθεις τι κρύβεται στο βάθος του «είναι» σου. Οτιδήποτε κι αν έχεις μέσα σου, η ενέργεια του νησιού που διαπερνάει τα πάντα θα το κάνει να βγει και θα προβάλει μπροστά σου ολόγυμνο όπως στον καθρέφτη.


Γι αυτό, ένα έχω να σε συμβουλεύσω. Στο ταξίδι σου στη Σαντορίνη, πάρε μαζί σου μόνο τα αναγκαία. Έναν άνθρωπο που αγαπάς και σ’ αγαπάει πολύ. Τα υπόλοιπα θα σου τα δώσει απλόχερα το ίδιο το νησί.



Μην πας με προσδοκίες. Πήγαινε όπως πάει διακοπές ένα μικρό παιδί. Έχε τα μάτια σου ανοιχτά και την καρδιά σου διαθέσιμη. Άκου, αγαπημένο μου ανήψι, αυτή μου τη συμβουλή και δεν θα χάσεις. Διαφορετικά… η ευθύνη είναι δική σου.


Ντοματάκι Σαντορίνης
Αν ζεις στην Ελλάδα, μην τυχόν και κάνεις το σφάλμα να μην βρεθείς στη Σαντορίνη, τουλάχιστον μια φορά πριν πεθάνεις.



Με αγάπη,
η θεία Μαριλίζ



Υ.Γ. Η Σαντορίνη, πιστεύω πως είναι ένα μέρος αρσενικό. Όμως για το Ηφαίστειο, θα σου μιλήσω άλλη φορά, έχουμε καιρό…

* Μοιραστείτε το link με φίλους & εγγραφείτε στα μέλη αναγνώστες του blog για να ενημερώνεστε πρώτοι!

ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΙΣ ΔΕΙΤΕ ΣΑΝ SLIDESHOW

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας τη γνώμη σας