Κυριακή 25 Μαΐου 2014

ΑΣ ΜΗΝ ΤΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ (Σαλάτα Αβοκάντο)

ΑΣ ΜΗΝ ΤΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

(Σαλάτα Αβοκάντο)

Εμείς οι άνθρωποι (homo sapiens) έχουμε την κακή συνήθεια να θεωρούμε κάποια πράγματα δεδομένα. Έχουμε την τάση να μπερδεύουμε τα δικαιώματα με τις υποχρεώσεις. Έτσι συχνά, τα κάνουμε «σαλάτα».

Ευρωεκλογές σήμερα. Ψήφισες, ελπίζω. Αν θέλεις να έχεις γνώμη για τους πολιτικούς και την πολιτική και να δικαιούσαι να κάνεις κριτική, αυτό πρέπει να κάνεις.

Κάποτε, στο παρελθόν, δεν υπήρχαν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αν δεν φροντίσουμε να τα προστατεύσουμε εμείς σήμερα, ίσως στο μέλλον να μην υπάρχουν.

Έλα, πέρνα μέσα. Φτιάχνω σαλάτα με αβοκάντο. Πρώτη φορά τη δοκίμασα από τα χεράκια της φίλης Άννας Γεραλή και μου φάνηκε συναρπαστική. Προσπάθησα σήμερα να την ανασυνθέσω από μνήμης.


ΣΑΛΑΤΑ ΑΒΟΚΑΝΤΟ

1 ώριμο αβοκάντο κομμένο σε φέτες
2 ώριμες φρέσκες ντομάτες
1 κρεμμυδάκι φρέσκο
Ελιές Καλαμών
Κάπαρη
2 αγγουράκια τουρσί ψιλοκομμένα
Άνηθος
Ελαιόλαδο
Ξύδι balsamico
Ρίγανη


Αναλογίστηκες ποτέ τι ακριβώς είναι τα Ανθρώπινα Δικαιώματα;

Είναι τα δικαιώματα που έχεις μόνο και μόνο επειδή είσαι άνθρωπος. Δεν είναι απλά προνόμια, που μπορούν να αφαιρεθούν από κάποιον άλλον αυθαίρετα. Όλοι οι άνθρωποι έχουν ορισμένα θεμελιώδη δικαιώματα που είναι οικουμενικά.

Οι περισσότεροι άνθρωποι νομίζουν πως πρόκειται κυρίως για την ελευθερία του λόγου και της θρησκευτικής πεποίθησης. Όμως δεν είναι μόνο αυτά. Τα ανθρώπινα δικαιώματα εμπεριέχουν επιλογές και ίσες ευκαιρίες στη ζωή. Βασίζονται στην Αρχή του σεβασμού του ατόμου. Πως το κάθε άτομο είναι ένα ηθικό και λογικό ον που αξίζει να του φέρονται με αξιοπρέπεια.

Η ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ 
ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ

(Μια απλοποιημένη συνοπτική έκδοση των 30 άρθρων)

1. Όλοι οι άνθρωποι είμαστε γεννημένοι ελεύθεροι και ίσοι ως προς την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα. Είμαστε προικισμένοι με λογική και συνείδηση και θα πρέπει να συμπεριφερόμαστε στους άλλους με πνεύμα αδελφοσύνης.

2. Όχι στις Διακρίσεις. Όλοι έχουμε τα ίδια δικαιώματα, ανεξάρτητα από διαφορές, όπως φυλή, χρώμα, φύλο, γλώσσα, θρησκεία, πολιτικές ή άλλες απόψεις, εθνική ή κοινωνική προέλευση,  περιουσία κλπ.

3. Όλοι έχουμε το δικαίωμα στη ζωή, την ελευθερία και την ασφάλεια.

4. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να µας κάνει σκλάβους. Η σκλαβιά σε όλες τις μορφές της πρέπει να εμποδιστεί.

5. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να µας βασανίσει ή να µας πληγώσει ή να μας τιμωρήσει με εξευτελιστικό τρόπο.

6. Όλοι έχουμε τα ίδια δικαιώματα οπουδήποτε κι αν βρισκόμαστε.

7. Είµαστε όλοι ίσοι ενώπιον του νόµου. Δικαιούμαστε ίση μεταχείριση και προστασία χωρίς διακρίσεις.

8. Τα θεμελιώδη Ανθρώπινα Δικαιώµατα προστατεύονται από το νόµο. Όλοι δικαιούμαστε να ζητήσουµε τη βοήθεια του νόµου, αν αδικηθούμε.

9. Κανείς δεν μπορεί αυθαίρετα να µας συλλάβει, να μας φυλακίσει ή να μας εξορίσει από τη χώρα µας.

10. Ο καθένας δικαιούται μια έντιμη και δημόσια δίκη από ένα ανεξάρτητο και αμερόληπτο δικαστήριο που θα εξασφαλίσει τα δικαιώματα του και θα καθορίσει τις υποχρεώσεις του αν κατηγορηθεί για κάποιο έγκλημα.

11. Όλοι είναι αθώοι μέχρι αποδείξεως του εναντίου. Κανείς δεν πρέπει να θεωρηθεί ένοχος ώσπου να αποδειχθεί η ενοχή του. Η υπόθεσή του θα πρέπει να εξεταστεί δημόσια και στη δίκη να του παρέχεται η δυνατότητα να υπερασπιστεί πλήρως τον εαυτό του.

12. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παραβιάσει αυθαίρετα την ιδιωτική και οικογενειακή μας ζωή, το σπίτι μας, την αλληλογραφία μας, να βλάψει τη φήμη και την υπόληψή µας. Όλοι προστατεύονται από το νόμο ενάντια σε παρόμοιες υποθέσεις.

13. Όλοι έχουµε το δικαίωμα στην ελεύθερη μετακίνηση και κατοικία μέσα στα όρια της χώρας μας. Μπορούμε να ταξιδέψουμε ελεύθερα μέσα στη χώρα μας ή αλλού και να επιστρέψουμε στη χώρα μας.

14. Κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να αναζητήσει άσυλο σε άλλη χώρα για να είναι ασφαλής. Το δικαίωμα αυτό μπορεί να μη αφορά τις διώξεις που προκύπτουν από μη-πολιτικά εγκλήματα ή από δράσεις που αντιτίθενται στους σκοπούς και τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών.

15. Κανένας δεν μπορεί να μας αφαιρέσει την εθνικότητα ή το δικαίωμα να αλλάξουμε εθνικότητα.

16. Κάθε ενήλικας χωρίς διακρίσεις ως προς τη φυλή, την εθνικότητα και τη θρησκεία, έχει το δικαίωμα να παντρευτεί και να κάνει οικογένεια. Άνδρες και γυναίκες έχουν τα ίδια δικαιώµατα. Και όταν είναι παντρεµένοι, και όταν είναι χωρισµένοι.

17. Όλοι έχουμε το δικαίωµα στην ιδιοκτησία ή τη συνιδιοκτησία. Κανείς δεν έχει το δικαίωµα να μας στερήσει αυθαίρετα την ιδιοκτησία μας.

18. Όλοι έχουµε το δικαίωµα στην ελευθερία της σκέψης, της συνείδησης και της θρησκείας. Μπορούμε να πιστεύουµε σε ό,τι θέλουµε. Μπορούμε να αλλάζουµε αν θέλουμε πεποιθήσεις και θρησκεία. Έχουμε το δικαίωμα να ασκούμε τη θρησκεία, πίστη, διδασκαλία, άσκηση, λατρεία στην οποία πιστεύουμε, ιδιωτικά ή δημόσια.

19. Όλοι έχουµε το δικαίωµα στην ελευθερία της άποψης και της έκφρασης. Μπορούμε ανεμπόδιστα να πρεσβεύουμε τις απόψεις μας, να αναζητούμε, να λαμβάνουμε και να μοιραζόμαστε πληροφορίες και ιδέες, χωρίς περιορισμούς και σύνορα.

20. Όλοι έχουµε το δικαίωµα στις ειρηνικές δηµόσιες συγκεντρώσεις. Κανείς δεν µπορεί να εξαναγκαστεί να γίνει µέλος µιας οµάδας.

21. Όλοι έχουν το δικαίωµα να συµµετέχουν στην κυβέρνηση της χώρας τους. Άμεσα ή μέσω ελεύθερα εκλεγμένων αντιπροσώπων. Αυτό θα εκφράζεται σε περιοδικές και αυθεντικές εκλογές με μυστική ψηφοφορία.

22. Όλοι, ως μέλη της κοινωνίας, έχουµε το δικαίωµα στην κοινωνική ασφάλιση (στέγη, τροφή, εκπαίδευση, φροντίδα παιδιών και ηλικιωμένων, φάρµακα, ιατρική περίθαλψη) ώστε να μπορούμε να ζούμε με αξιοπρέπεια και να αναπτύσσεται η προσωπικότητά μας ελεύθερα.

23. Κάθε ενήλικος έχει το δικαίωµα στην εργασία. Να επιλέγει ελεύθερα την εργασία του. Να εργάζεται με δίκαιους και ευνοϊκούς όρους, να προστατεύεται από την ανεργία. Να λαμβάνει μια δίκαιη αμοιβή που να εξασφαλίζει την αξιοπρέπεια τη δική του και της οικογένειάς του. Να υποστηρίζεται αν χρειαστεί από άλλα μέσα κοινωνικής προστασίας. Ο καθένας μπορεί να συστήσει ή να γίνει μέλος επαγγελματικών σωματείων για να προστατέψει τα συμφέροντά του.

24. Όλοι έχουμε το δικαίωμα στην ανάπαυση, τη διασκέδαση  και την ξεκούραση από την εργασία. Συμπεριλαμβάνονται λογικά ωράρια εργασίας και περιοδικές διακοπές με αποδοχές.

25. Όλοι έχουμε το δικαίωµα σε ένα καλό επίπεδο διαβίωσης, κατάλληλο για την υγεία και την ευημερία τη δική μας και της οικογένειάς μας. Τροφή, ένδυση, στέγη, ιατρική φροντίδα, κοινωνικές υπηρεσίες, ασφάλεια σε περίπτωση ανεργίας, ασθένειας, αναπηρίας, χηρείας, στα γερατιά και σε κάθε περίπτωση όπου οι συνθήκες διαβίωσης είναι ανεξέλεγκτες. Η μητρότητα και η παιδική ηλικία δικαιούνται ειδική φροντίδα και προστασία. Όλα τα παιδιά δικαιούνται ίση κοινωνική προστασία.

26. Όλοι έχουν δικαίωμα στην εκπαίδευση. Τουλάχιστον το δηµοτικό σχολείο και τα βασικά στάδια εκπαίδευσης πρέπει να είναι δωρεάν και υποχρεωτικά. Η τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση πρέπει να είναι γενικά διαθέσιμη και η ανώτατη εκπαίδευση να είναι εξίσου προσιτή σε όλους στη βάση της ικανότητας τους. Η εκπαίδευση πρέπει να στοχεύει στην πλήρη ανάπτυξη της ανθρώπινης προσωπικότητας και να ενδυναμώνει το σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες. Να οδηγεί στην κατανόηση της ανεκτικότητας και της φιλίας μεταξύ των εθνών, των φυλετικών ή θρησκευτικών ομάδων και να προωθεί τις δραστηριότητες των Ηνωμένων Εθνών για τη διατήρηση της ειρήνης. Οι γονείς µπορούν να επιλέγουν το είδος της εκπαίδευσης που θα δώσουν στα παιδιά τους.

27. Όλοι έχουμε το δικαίωµα να συμμετέχουμε ελεύθερα στην πολιτιστική ζωή της κοινότητας, να απολαμβάνουμε τις Τέχνες και να μοιραζόμαστε την επιστημονική πρόοδο και τα οφέλη της. Όλοι έχουν το δικαίωμα να προστατεύσουν τα ηθικά και υλικά τους συμφέροντα που προκύπτουν από οποιοδήποτε επιστημονικό, λογοτεχνικό ή καλλιτεχνικό προϊόν του οποίου είναι δημιουργοί (Πνευματικά Δικαιώματα / κανένας δεν µπορεί να κάνει αντίγραφα της δουλειάς μας και να την εκμεταλλεύεται χωρίς άδεια).

28. Όλοι έχουν το δικαίωμα να ζούν σε μια κοινωνική και διεθνή τάξη όπου τα δικαιώματα και οι ελευθερίες που αναφέρθηκαν σε αυτή τη Δήλωση να μπορούν να πραγματοποιηθούν πλήρως.

29. Όλοι έχουν καθήκοντα στην κοινότητα όπου η ελεύθερη και πλήρης ανάπτυξη της προσωπικότητας είναι εφικτή. Στην άσκηση των δικαιώματων και των ελευθεριών μας, όλοι δεχόμαστε τους περιορισμούς που καθορίζονται από τον νόμο ώστε να εξασφαλιστεί η αναγνώριση και ο σεβασμός στα δικαιώματα και τις ελευθερίες των άλλων και να εξασφαλιστούν οι δίκαιες προϋποθέσεις της ηθικής, της δημόσιας τάξης και της γενικής ευημερίας σε μια δημοκρατική κοινωνία. Αυτά τα δικαιώματα και οι ελευθερίες δεν μπορούν να ασκηθούν ενάντια στους σκοπούς και τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών.

30. Τίποτα σε αυτή τη Δήλωση δεν μπορεί να ερμηνευτεί από οποιοδήποτε κράτος, ομάδα ή άτομο ως το δικαίωμα του να εμπλακεί σε οποιαδήποτε δραστηριότητα που να στοχεύει στην καταστροφή οποιουδήποτε από τα δικαιώματα και τις ελευθερίες που αναφέρθηκαν.

Ενδιαφέρον, έτσι;

Ας ρίξουμε όμως μια γρήγορη ματιά στην Ιστορία των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων. 

Ομολογώ ότι στο σχολείο, το μάθημα της Ιστορίας δεν ήταν το αγαπημένο μου. Όμως όταν πρωτοδιάβασα ποια είναι τα Ανθρώπινα Δικαιώματα – τα δικά μου δικαιώματα, θυμάμαι ότι είχα εντυπωσιαστεί. Παρακάτω σημειώνω κάποια σημεία για τα οποία θεωρώ ότι οφείλουμε να είμαστε σήμερα σε επιφυλακή…

Οι αρχαιότεροι νομικοί κώδικες εμφανίζονται στην αρχαία Μεσοποταμία. Ο αρχαιότερος κώδικας που σώζεται ως σήμερα είναι ο Νεοσουμερικός Κώδικας του Ουρ-Ναμμού. Στον Κώδικα του Χαμουραμπί μεταξύ άλλων περιέχονται κανόνες που ρυθμίζουν τα δικαιώματα των δούλων, των γυναικών και των παιδιών.

Η Magna Carta, ή «Μεγάλη Χάρτα»,
υπογράφηκε από τον
βασιλιά της Αγγλίας το 1215
Η ΜΑΓΚΝΑ ΚΑΡΤΑ (1215)

Το 1215 η Μάγκνα Κάρτα καθιέρωσε νέα δικαιώµατα και κατέστησε το βασιλιά υποτελή στο νόµο.

* Περιλαμβάνει το δικαίωμα όλων των ελεύθερων πολιτών να κατέχουν και να κληροδοτούν περιουσία και να προστατεύονται από υπέρμετρη φορολογία καθώς και την απαγόρευση της δωροδοκίας και τις παραβάσεις καθήκοντος των αξιωματούχων.


Αναφορά Δικαίου (1628)

Προέβαλε τα δικαιώµατα και τις ελευθερίες του λαού. Πρόκειται για μια Δήλωση των πολιτικών ελευθεριών που απέστειλε το Αγγλικό Κοινοβούλιο στο βασιλιά Κάρολο τον Ι το 1628.

* Ο Στρατιωτικός Νόμος δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί εν καιρώ ειρήνης.


Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας των Ηνωμένων Πολιτειών (1776)

Διακήρυξε το δικαίωµα στη ζωή, στην ελευθερία και στην επιδίωξη της ευτυχίας. Η Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας της Αµερικής που έγραψε ο Τόµας Τζέφερσον το 1776.

* Έμφαση στα ατομικά δικαιώματα και στο δικαίωμα στην επανάσταση. Ιδέες που διαδόθηκαν διεθνώς και επηρέασαν τη Γαλλική Επανάσταση.


Το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (1787) και η Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων(1791)

Διακήρυξη Δικαιωμάτων του Συντάγματος των ΗΠΑ που προστατεύει τις βασικές ελευθερίες των εκεί πολιτών.

* Απαγορεύει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση να στερήσει τη ζωή, την ελευθερία και την περιουσία του ατόμου, χωρίς κανονική νομική διαδικασία.


Διακήρυξη των Δικαιωμάτων
του Ανθρώπου και του Πολίτη
μετά τη Γαλλική Επανάσταση
που παραχωρεί ειδικές ελευθερίες
από την καταπίεση, ως
έκφραση της γενικής βούλησης
Η Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτη (1789)

Καθιέρωσε το ότι όλοι οι πολίτες είναι ίσοι ενώπιον του νόµου. Ο λαός της Γαλλίας επέφερε την κατάργηση της απόλυτης μοναρχίας. Έξι εβδομάδες μετά την κατάληψη της Βαστίλης, τρεις εβδομάδες μετά την κατάργηση της φεουδαρχίας, η Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτη υιοθετήθηκε από την Εθνική Συνταγματική Συνέλευση ως το πρώτο βήμα για τη σύνταξη του συντάγματος της Γαλλικής Δημοκρατίας. Η Διακήρυξη δηλώνει ότι εγγυάται τα δικαιώματα της ελευθερίας, της περιουσίας, της ασφάλειας και της αντίστασης κατά της καταπίεσης για όλους τους πολίτες το 1789.


Η Πρώτη Συνθήκη της Γενεύης(1864)

Η πρώτη Σύμβαση της Γενεύης προβλέπει κυρίως τη μέριμνα για τους τραυματισμένους στρατιώτες στη βάση της ισότητας το 1864.


50 χώρες συναντήθηκαν στο
Σαν Φρανσίσκο και
συγκρότησαν τα Ηνωμένα Έθνη
για την προστασία και
την προώθηση της ειρήνης

Ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών (1945)

Το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου (1939 – 1945) βρίσκει πολλές πόλεις στην Ευρώπη και την Ασία ερειπωμένες. Εκατομμύρια νεκροί, εκατομμύρια οι άστεγοι και πεινασμένοι.

* «Εμείς, οι λαοί των Ηνωμένων Εθνών, είμαστε αποφασισμένοι να σώσουμε τις μελλοντικές γενιές από τη μάστιγα του πολέμου, η οποία δυο φορές στο διάστημα της ζωής μας επέφερε ανείπωτη θλίψη στο ανθρώπινο γένος».



Η Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων(1948)

Η Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υιοθετήθηκε από τον ΟΗΕ (Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών) στις 10 Δεκεμβρίου 1948 και έχει εμπνεύσει μια σειρά από Νόμους και Συνθήκες σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα σε όλο τον πλανήτη.

Η Επιτροπή με πρόεδρο την Ελέανορ Ρούζβελτ δημιούργησε την προπαρασκευή του εγγράφου που αργότερα έγινε η Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το πρώτο καταστατικό που δηλώνει επίσηµα τα 30 δικαιώµατα που έχει το κάθε ανθρώπινο ον.

* «Η παραβίαση και η περιφρόνηση των δικαιωμάτων του ανθρώπου οδήγησαν σε πράξεις βαρβαρότητας, που εξεγείρουν την ανθρώπινη συνείδηση και η προοπτική ενός κόσμου όπου οι άνθρωποι θα είναι ελεύθεροι να μιλούν και να πιστεύουν, λυτρωμένοι από τον τρόμο και την αθλιότητα, έχει διακηρυχθεί ως η πιο υψηλή επιδίωξη του ανθρώπου». Και «Όλα τα ανθρώπινα πλάσματα έχουν γεννηθεί ελεύθερα και ίσα στην αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα».

Τα Κράτη Μέλη του ΟΗΕ υποσχέθηκαν να συνεργαστούν για την προώθηση των τριάντα Άρθρων για τα ανθρώπινα δικαιώματα που συγκεντρώθηκαν και κωδικοποιήθηκαν σε ένα έγγραφο. Πολλά από αυτά, σήμερα είναι το θεμέλιο για τους συνταγματικούς νόμους των δημοκρατικών χωρών.

Με αγάπη,
η θεία Μαριλίζ

Υ.Γ. Μπορείς να διαβάσεις ολόκληρο το επίσημο έγγραφο UNIVERSAL DECLARATION OF HUMAN RIGHTS OFFICIAL DOCUMENT εδώ:

* Μοιραστείτε το link με φίλους & εγγραφείτε στα μέλη αναγνώστες του blog για να ενημερώνεστε πρώτοι!

ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΙΣ ΔΕΙΤΕ ΣΑΝ SLIDESHOW

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας τη γνώμη σας