ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΣΚΑΝΤΑΛΙΕΣ ΣΤΟ ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ ΚΑΙ ΟΛΛΑΝΔΕΖΙΚΗ ΠΙΤΑ
(και τα μυαλά… φλογέρα!)
Λοιπόν. Άκου να δεις τι
θυμήθηκα! Ήταν το 1983 στην Ολλανδία. Όταν
δεν μπορείς να κάτσεις ήσυχα στ’ αυγά σου – για μένα το λέω…
Τω καιρώ εκείνω… σχεδόν
κάθε χρόνο μας πήγαινε η δασκάλα μας της φλογέρας, η κυρία Βιβιάν, σε ένα
καλοκαιρινό σεμινάριο για νέους από 12 μέχρι 20 κάτι ετών από όλη την Ευρώπη.
Χαμός γινότανε. Άλλο να σου λέω κι άλλο να το βλέπεις! Ένα τσούρμο αγριεμένα
εφηβάκια. Να πρέπει να τα βάλεις σε τάξη από νωρίς το πρωί για να κατασκευάσουν
στο εργαστήριο μέσα σε δέκα μέρες από μια καινούρια φλογέρα από μπαμπού το
καθένα με πριονάκια και λίμες και φελούς.
Ήμασταν που λες εκεί μαζί
με την παιδική μου φίλη, τη Χρυσηίδα, που στην εφηβεία γίναμε κάτι σαν αδελφές,
19 ετών τέρατα, έτοιμες για όλα. Για τα χειρότερα φυσικά. Εκείνο το καλοκαίρι,
αποφασίσαμε να μην κατασκευάσουμε φλογέρα μπάσο ή άλτο, που θα μας έτρωγε
«πολύτιμο» χρόνο. Από σοπράνο και κάτω. Διάλεξα να φτιάξω σοπρανίνο, που θα την
είχα τελειωμένη σε τέσσερις μέρες το πολύ. Έτσι είχαμε στη διάθεσή μας άφθονο
χρόνο για ξάπλες, τραγούδι και περισυλλογή. Τo «Psycho Killer» τραγουδούσαμε τότε για να καταλάβεις…
Μια ωραία μέρα, ακούσαμε
πως ο δάσκαλός μας του χορού θα πήγαινε αυθημερόν στο Άμστερνταμ για προμήθειες
της κουζίνας. Α, μιάς και τό’ φερε η κουβέντα… στην Ολλανδία από μαγειρική, χμμ…
το καλύτερο που φάγαμε κάποτε σε ένα σπίτι ήταν μοσχάρι με πατάτες, καρότα και
αρακά βραστά, δηλαδή… βράστα! Όλο κάτι σούπες με
διάφορα πράματα να κολυμπάνε μέσα, όσο για πρωινό και μεσημεριανό τρώγαμε
πάντοτε ακριβώς το ίδιο: Σάντουιτς με βούτυρο και τυρί. Με βούτυρο και ζαμπόν.
Με βούτυρο και σοκολάτα. Με βούτυρο και μέλι. Με μαρμελάδα… Ποικιλία, πάντως, δεν
μπορώ να πω! Μαζί με τα σάντουιτς μας έδιναν να πιούμε και κάτι νερομπούλια με
βότανα, τίλια και βουνότσαγα – δεν θα μου έκανε καθόλου εντύπωση αν μέσα
έριχναν και κανένα ηρεμιστικό…
Με το που κρυφακούμε ότι ο
τύπος θα πάει στο Άμστερνταμ και το βράδυ θα είναι πίσω… κοιταχτήκαμε με την
φίλη μου και άλλα λόγια δεν χρειάστηκαν να ειπωθούν. Έπρεπε όμως να πείσουμε
και τον «σοφέρ». Δεν ήταν δύσκολο. Τρεμόπαιξα τις βλεφαρίδες μου (όπως στο
σινεμά) και του λέω γλυκά σε άπταιστα αγγλικά «Ααααχ… τι βαρετά που είναι εδώ πέρα στην κατασκήνωση, στη μέση του
πουθενά, τόσα χιλιόμετρα μακριά από τον πολιτισμό… Τι ωραία να μπορούσαμε να
δούμε κι εμείς το Άμστερνταμ έστω για λιγουλάκι, για δυό ωρίτσες μοναχά… Πότε
θα μπορέσουμε να ξανάρθουμε οι καημένες τόσο δρόμο από την Ελλάδα στον Βορρά...»
Συναντηθήκαμε σε λίγο έξω
από την Πύλη της κατασκήνωσης όπου φτάσαμε τρυπώνοντας μέσα στους
θάμνους κρυφά. Μας έβαλε στο αμάξι του κι όπου φύγει-φύγει. Σε λίγες ώρες φτάσαμε
Άμστερνταμ. Φοιτητής Νομικής ήτανε. Έμενε μαζί με κάτι άλλους σε ένα από αυτά
τα υπέροχα κάθετα τετραώροφα παλιά σπίτια, σαν αυτό της Άννας Φρανκ στη φωτογραφία, που
βρισκόταν μερικά κανάλια πιο μακριά. Παρκάρει απ’ έξω και μας λέει «Πάρτε τα κλειδιά μου, στον τρίτο όροφο
είναι το δωμάτιό μου. Εγώ θα πάω για τα ψώνια και μετά έχω μια δουλειά. Έχω
υποχρέωση να κάνω το τραπέζι σε κάτι Γιαπωνέζους φίλους που τους το χρωστάω.
Δεν θα αργήσω. Στις 8 το βράδυ το πολύ θα είμαστε πίσω στην κατασκήνωση,
εντάξει;»
«Γεια σας κορίτσια, πεινάτε;», ρωτάει ο Ψηλός. «Θα μαγειρέψουμε, καθίστε», μας λέει. Πέντε η ώρα τρώγανε οι
Ολλανδοί βραδινό. Η φίλη μου πρόσεξε μια κατσαρίδα που μάς χαιρετούσε κουνώντας
τις κεραίες της από μια γωνία. Με σκούντηξε και με ελαφρά πηδηματάκια αποχώρησε
από το άντρο των βακτηριδίων. Εγώ, από περιέργεια να μάθω κάτι παραπάνω για την
Ολλανδέζικη μαγειρική, κάθισα. Μα είχα ακόμα μεγαλύτερη περιέργεια να δω αν ένα
αγόρι όντως μπορεί να μαγειρέψει. Γιατί οι δικοί μας τότε στην Ελλάδα, 90% δεν
είχαν ιδέα. Παραμερίζει ο Ψηλός τα κόμικς και τα περιοδικά που ρέμβαζαν πάνω
στο μεγάλο τραπέζι και ξεκινάει να φτιάχνει το παρακάτω ενδιαφέρον φαγητό.
Παραδόξως, αυτό ήταν και
το καλύτερο φαγητό που έφαγα στην Ολλανδία. Οι Κάτω Χώρες, εκτός από τις
τουλίπες, φημίζονταν τότε και για την ποιότητα στα «ανάμικτα λαχανικά». Οι φοιτητές,
από τη μια είναι συνήθως άφραγκοι, κι από την άλλη δεν έχουν πολύ χρόνο γιατί
διαβάζουν όλη μέρα (λέμε τώρα). Οπότε αυτό το χορτοφαγικό φαγητό είναι μια καλή
λύση καθώς είναι πανεύκολο και οικονομικό.
ΟΛΛΑΝΔΕΖΙΚΗ ΠΙΤΑ ΜΕ ΑΝΑΜΙΚΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ
(για 6 άτομα)
ΥΛΙΚΑ
1 πακέτο (450 γρ.)
βρασμένα ανάμικτα λαχανικά
250 γρ. τυρί Ένταμ κομμένο
σε κύβους
1 κρέμα γάλακτος (200 γρ.)
4 αυγά
1 πακέτο σφολιάτα
1 γεμάτη κ. σούπας
μαργαρίνη
Αλάτι και πιπέρι
Σε βουτυρωμένο βαθύ πυρέξ
στρώνω ένα φύλλο σφολιάτα. Ρίχνω μέσα το μίγμα από τα ανάμικτα λαχανικά, το
τυρί και από πάνω τα αυγά χτυπημένα με την κρέμα, το αλάτι και το πιπέρι.
Σκορπίζω μερικά κομματάκια μαργαρίνη. Σκεπάζω με τη σφολιάτα και αλείφω με
μαργαρίνη. Ψήνω 80’ σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο.
Αλλά δε βαριέσαι. Χρειάζονται θυσίες για να γίνει κανείς διάσημος. Κι έπειτα, αν δεν είχε συμβεί όλο αυτό, πώς θα είχα μάθει να φτιάχνω Ολλανδέζικη Πίτα;
Με αγάπη,
η θεία Μαριλίζ
Υ.Γ. Έγιναν κι άλλα πολλά σε εκείνη την κατασκήνωση, αλλά τώρα βιάζομαι, θα σου τα πω άλλη φορά.
*
Μοιραστείτε το link με φίλους & εγγραφείτε στα μέλη
αναγνώστες του blog για να ενημερώνεστε πρώτοι!
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΣΑΝ SLIDESHOW
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Πείτε μας τη γνώμη σας