Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

ΤΖΑΜΠΑ ΓΛΥΚΟ ΜΕ ΠΛΟΥΣΙΑ ΓΕΥΣΗ! PALMIERS ΣΦΟΛΙΑΤΑΣ

ΤΖΑΜΠΑ ΓΛΥΚΟ ΜΕ ΠΛΟΥΣΙΑ ΓΕΥΣΗ!

PALMIERS ΣΦΟΛΙΑΤΑΣ
Σου έχω σήμερα ένα σπιτικό γλυκό, εύκολο, γρήγορο, απλό αλλά και όσο πιο… τζάμπα γίνεται. Θα ψήσω Palmiers με αμύγδαλο αλλά και μια δόση σκέτα, μόνο με ζάχαρη, που μου αρέσουν περισσότερο.

Ετοιμάζεις πάρτι; Ήρθαν απρόσμενοι επισκέπτες; Πού να τρέχεις τώρα στον φούρνο και στο ζαχαροπλαστείο! Φτιάξ’ το μόνος σου. Μέχρι να φαγωθούν η πίτσα και τα σουβλάκια, θα είναι έτοιμο για φάγωμα κι αυτό. Πας επίσκεψη; Τι καλύτερο από ένα γλυκό φτιαγμένο με αγάπη από τα αεικίνητα δημιουργικά χεράκια σου;

Γλυκό βολικό για όλες τις ώρες. Συνοδεύει τον καφέ σου, το τσάι σου, έχεις κάτι να χαρίσεις σε φίλους, κάτι να κεράσεις. Μια γρήγορη λύση για τους φανατικούς γλυκατζήδες που όλο και… τους πέφτει το ζάχαρο. Κι ένα σφηνάκι-δώρο για τον κουρασμένο σου εγκέφαλο, αν συνηθίζεις όπως κι εγώ να τον βάζεις να δουλεύει καθημερινά για συνεχόμενα 12-ωρα παρέα με τον … ηλεκτρονικό σου εγκέφαλο!

Αυτό λοιπόν το γλυκό θα σου φτιάξω τώρα αμέσως, και σε προσκαλώ να έρθεις κι εσύ μαζί στα άδυτα της κουζίνας μου να πάρεις μάτι. Είναι πολύ διασκεδαστικό στην κατασκευή του, ειδικά αν το φτιάξεις παρέα με ένα παιδάκι, γιατί είναι σαν παιχνίδι.

PALMIERS: ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΖΑΧΑΡΗΣ ΜΕ ΣΦΟΛΙΑΤΑ
(2 είδη: με αμύγδαλο & σκέτα μόνο με ζάχαρη)

ΥΛΙΚΑ

2 φύλλα φρέσκια έτοιμη σφολιάτα ψυγείου (είναι καλύτερη από την κατεψυγμένη)
1 μεγάλη κούπα ζάχαρη (λευκή ή καστανή ή ανάμικτη)
4 κ. σούπας καβουρδισμένο αμύγδαλο (κοπανισμένο στο γουδί ή τριμμένο χοντρό)
Προαιρετικά: 2 γεμάτες κ. σούπας αγελαδινό βούτυρο

Αν θέλεις να φτιάξεις εσύ τη σφολιάτα για να καμαρώνεις ότι το έφτιαξες εντελώς με τα χεράκια σου, σε παραδέχομαι και μπράβο σου! Εμείς, που δυστυχώς δεν έχουμε τόσο διαθέσιμο χρόνο, θα βολευτούμε με το σωτήριον σουπερμάρκετ.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κανονικά, αλείφεις την επιφάνεια των φύλλων της σφολιάτας με λιωμένο χλιαρό βούτυρο. Αλλά δεν βλέπω τον λόγο να επιβαρυνθούμε με περισσότερες θερμίδες. Οπότε, δεν θα το αλείψω, αλλά θα το παραλείψω... ωραία ομοιοκαταληξία!

Πασπαλίζω γενναιόδωρα και τα 2 φύλλα σφολιάτας με ζάχαρη. Στο ένα φύλλο απλώνω και τριμμένο αμύγδαλο. Τα τυλίγω ρολά (τυλίγοντας την πιο μακριά πλευρά του ορθογώνιου φύλλου) και πατικώνω τις άκρες να κολλήσουν καλά. Τους βάζω ζάχαρη και από την εξωτερική πλευρά. Αν κάνει ζέστη, σε αυτό το στάδιο θα τα βάλω για λίγο στο ψυγείο (για να κόβονται πιο εύκολα). Με κοφτερό μαχαίρι κόβω πολύ λεπτές ροδέλες, τόσο όσο να μη διαλύονται. Τα κανονικά palmiers σχηματίζονται τυλίγοντας το ρολό από τις δυο εξωτερικές πλευρές προς το κέντρο, και γίνονται σαν ένα αυτάκι ελέφαντα. Όμως προτιμώ αυτό το πιο απλό σχήμα.

Στρώνω λαδόχαρτο στη μεγάλη λαμαρίνα του φούρνου ή σε 2 μεγάλα ρηχά ταψιά και τοποθετώ τις ροδέλες με μικρή απόσταση μεταξύ τους (επειδή θα φουσκώσουν στο ψήσιμο). Πασπαλίζω με ζάχαρη. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα στους 160ο C για περίπου 20 λεπτά ή και περισσότερο μέχρι να ροδοκοκκινίσουν (προσοχή να μην καούν στα τελευταία λεπτά του ψησίματος).
Πρέπει όταν ψηθούν να είναι κάπως στεγνά, αλλά όχι τελείως ξερά. Πριν κρυώσουν τα ξεκολλάω προσεχτικά αν έχουν κολλήσει μεταξύ τους. Όταν κρυώσουν εντελώς, τα φυλάω σε ένα μεταλλικό κουτί για μπισκότα αν και… δεν τη βγάζουν για πολύ. Άμα φας ένα, θες άλλα πέντε. Σε 2-3 μέρες εξαφανιζόλ! Πάντως, αν αντέχεις, είναι πιο γευστικά 12 ώρες μετά το ψήσιμο.


Βλέπω σήμερα, τέλος Φεβρουαρίου, τον λαμπερό ήλιο, την ανθισμένη αμυγδαλιά στον κήπο που μας χαρίζει αν θέλει αμύγδαλα, τα πουλάκια που πετάνε δώθε-κει χαρούμενα φλερτάροντας και τιτιβίζοντας νομίζοντας πως ήρθε ήδη η Άνοιξη, τους γάτους να κυνηγάνε τις γάτες και σκέφτομαι… Τι υπέροχη χώρα η Ελλάδα! Αν δεν ήταν κι αυτή η ρημαδοκρίση που μας έβγαλε απότομα από την ψευδαισθητική νιρβάνα μας, τώρα θα ήμασταν άρχοντες… Αλλά, δεν υπάρχει περίπτωση το βάλουμε κάτω! Ένα γλυκό την εβδομάδα, μπορούμε να το φτιάξουμε βρε αδερφέ!

Τα λέμε την άλλη εβδομάδα. Ως τότε, ας κάνουμε ο καθένας στον τομέα του το καλύτερο εφικτό. Δίχως φόβο, δίχως προσδοκία. Καλή επιτυχία!

Με αγάπη,
η θεία Μαριλίζ

Υ.Γ. Δεν θα το μετανιώσεις αν τα φτιάξεις και σίγουρα θα κάνεις μια γλυκιά έκπληξη σε όποιον τα χαρίσεις…

* Μοιραστείτε το link με φίλους & εγγραφείτε στα μέλη αναγνώστες του blog για να ενημερώνεστε πρώτοι!

ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΙΣ ΔΕΙΤΕ ΣΑΝ SLIDESHOW

2 σχόλια:

  1. Ναι, είναι υπέροχο γλυκάκι και φεύγει στο "πιτσ φιτίλι"! Με έβαλες σε σκέψεις όμως.... έχω λίγη αμυγδαλόπαστα "ξεχασμένη" στο ψυγείο και λίγο τριμμένο φουντούκι. Θα δοκιμάσω και με αυτά... έτσι για κάτι διαφορετικό.. α! και με σταφίδες θα είναι ωραίο....
    Φιλάκια!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και λίγα λες! Δεν προφταίνει να κρυώσει! Η αμυγδαλόπαστα είναι εξαιρετική ιδέα νομίζω katerina. Θα το δοκιμάσω :-)

      Διαγραφή

Πείτε μας τη γνώμη σας