ΓΝΩΘΙ ΣΑΥΤΟΝ ΜΑΣΚΑΡΑΔΕΣ ΚΑΙ ΛΑΓΑΝΑ ΜΕ ΚΑΠΑΡΗ
Οι Απόκριες, το Καρναβάλι
είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να βγάλεις στη φόρα τον πραγματικό σου
εαυτό.
Στη μακρινή Ανατολή λέγεται
πως η διαφορά ανάμεσα σε μια φωτισμένη
και μια μη-φωτισμένη όψη σε ένα άγαλμα ή όταν απεικονίζεται είναι το τρίτο
μάτι. Κάθετα στο μέτωπο. Άμα δεν τό ‘χει ακόμα κάποιος, τι κάνει μέχρι να
το αποκτήσει;… Το ζωγραφίζει! Αν
προσπαθείς να συμπεριφέρεσαι σε κάθε περίσταση όπως φαντάζεσαι πως θα έκανε
ένας άνθρωπος πνευματικά εξελιγμένος, μπορεί στο τέλος να σου γίνει συνήθεια
και να το κάνεις φυσικά. Μεγάλο πράμα η συνήθεια! Μη φεύγεις, θα σου φτιάξω
λαγάνα με κάπαρη!
Poeta
nascitur
non
fit, λέγαμε στα Λατινικά. Ο ποιητής κι ο άνθρωπος
«γεννιέται». «Γίνεται» κιόλας, στη διάρκεια της ζωής του, αλλά από την αρχή
γεννιέται με ένα έμφυτο δυναμικό. Να, για παράδειγμα, εγώ γεννήθηκα
«πολεμιστής». Κοίτα ύφος! Τριών χρονών, με το μαχαίρι του ψωμιού στο χέρι,
έτοιμη να κατασφάξω τον άτιμο εχθρό όπου κι αν τον συναντήσω, όπου κι αν τον
βρω. Ήταν Μάρτιος του 1967, όταν τραβήχτηκε αυτή η φωτογραφία, ένας μήνας πριν
από τη Χούντα των Συνταγματαρχών.
.jpg)
Θα σου πω κι άλλα, τα γράφω μετά τη συνταγή, οπότε αν δεν είσαι "της κουζίνας", πήδα τη συνταγή και διάβασε παρακάτω.
Τη λαγάνα για την Καθαρά Δευτέρα φέτος θα την φτιάξω με κάπαρη, λίγο αλμυρούτσικη να μου θυμίζει θάλασσα. Προς τιμήν μιας άλλης πατρίδας μου, αυτής που ερωτεύτηκα, της Σαντορίνης.
Τη λαγάνα για την Καθαρά Δευτέρα φέτος θα την φτιάξω με κάπαρη, λίγο αλμυρούτσικη να μου θυμίζει θάλασσα. Προς τιμήν μιας άλλης πατρίδας μου, αυτής που ερωτεύτηκα, της Σαντορίνης.
(δόση για 3 μικρές λαγάνες)
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό μαλακό αλεύρι, 20 γρ.
μαγιά νωπή (ή 2 κ.γλ. ξηρή), 2 κ.σ ελαιόλαδο, 2 κ.σ ταχίνι, 2 κ.σ ζάχαρη, 1 κ.γ. αλάτι, ½ φλιτζ. χλιαρό νερό (120 γρ.) και
άλλα 2 φλιτζ (480 γρ.), 2 κ.σ. κάπαρη, 1 κ.σ. ρίγανη, σουσάμι.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μπολάκι διαλύω την
μαγιά σε ½ φλιτζ. χλιαρό νερό, προσθέτω λίγο αλεύρι και σχηματίζω έναν
παχύρευστο χυλό. Το αφήνω σκεπασμένο 12 ώρες σε ζεστό μέρος. Σε μια λεκάνη
κοσκινίζω το αλεύρι και το ανακατεύω με το αλάτι. Κάνω μια λακκούβα στο κέντρο
όπου ρίχνω το λάδι, το ταχίνι, τη ζάχαρη, το μίγμα της μαγιάς και 2 φλιτζ.
χλιαρό νερό. Ζυμώνω για περίπου 15 λεπτά, ανακατεύοντας το αλεύρι σε δόσεις
μέχρι να γίνει μια ζύμη εύπλαστη που να μην κολλάει στα χέρια. Προσθέτω τη
ρίγανη και την κάπαρη και ζυμώνω να ανακατευτούν.
Παραξενεύομαι με τους
ανθρώπους που δεν τολμούν ποτέ να μασκαρευτούν, να ξεφορτωθούν έστω για λίγο
την άβολη στενάχωρη μάσκα του «καθωσπρέπει» τους. Έστω για 3 εβδομάδες το χρόνο
να απελευθερωθούν από τη γνώμη των «άλλων», έστω για μια Τσικνοπέμπτη.
Σκέφτομαι καμιά φορά πως μερικοί άνθρωποι έχουν συνηθίσει τόσο πολύ στο να
φορούν διάφορες μάσκες στην καθημερινότητα τους, που πλέον δεν νιώθουν τη
διαφορά.
Το καταλαβαίνω. Η ζωή είναι
δύσκολη, ο ανταγωνισμός μεγάλος, ο κίνδυνος να χαθεί μια δουλειά ή ένας
σύντροφος υπαρκτός. Όμως αξίζει να παίζεις συνεχώς ρόλους; Τι φοβάσαι; Αυτό που
θα πει «ο κόσμος»; Άσε τα συναισθήματα ελεύθερα να ξεχειλίσουν που και που, άσε
τη Διονυσιακή χαρά να εκδηλωθεί. Που και που είπαμε. Μέτρον Άριστον. Συνάντησε άλλους ανθρώπους στη μέθη της παιδικής
χαράς.
Από την άλλη μεριά, εκεί στην
Ανατολή, πριν από 2.500 χρόνια ένας Βούδας είχε πει πως το «εγώ», αυτό που
ονομάζουμε «εαυτός», δεν είναι κάτι αληθινά υπαρκτό.
Οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν
πως είμαστε το σώμα μας. Όμως το
σώμα, από την ώρα της σύλληψης και της γέννησης μέχρι τη στιγμή του θανάτου μας
μεταβάλλεται συνεχώς, εσωτερικά και εξωτερικά. Άλλοι πιστεύουν πως είμαστε τα συναισθήματα και οι σκέψεις μας.
Αυτά όμως κι αν αλλάζουν!...
Πιάσε τώρα από τη λαγάνα
τη γωνία - τώρα που είναι ακόμα ζεστή!…
Με αγάπη,
η θεία Μαριλίζ
Υ.Γ. "Γνῶθι σαὐτόν" (γιγνώσκω +
εαυτός). Αποδίδεται σε έναν απ' τους
επτά σοφούς, στον Χείλωνα Δαμαγήτου τον Λακεδαιμόνιο. Μερικοί πάντως το
αποδίδουν στον Πλάτωνα.
*
Μοιραστείτε το link με φίλους & εγγραφείτε στα μέλη αναγνώστες του blog για να ενημερώνεστε πρώτοι!
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΣΑΝ SLIDESHOW
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Πείτε μας τη γνώμη σας