Η ΠΡΩΤΑΠΡΙΛΙΑ Ο ΨΕΥΤΟΘΟΔΩΡΟΣ ΚΑΙ H ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΨΑΡΟΣΟΥΠΑ!
Έλα, μπες μέσα. Κλείσε
πίσω σου την πόρτα και κόπιασε στο τραπέζι μας! «Φάτε μάτια ψάρια» δηλαδή…
Χε-χε! Πρωταπριλιά
μεθαύριο. Κάποτε παλιά, τον περασμένο αιώνα, αυτή ήταν η δική μου… «εθνική
γιορτή». Με έτρεμαν όλοι, φίλοι, γονείς, συγγενείς, και με το δίκιο τους.
Εκείνη την ημέρα, κάθε 1η Απριλίου έβγαζα μαζεμένο όλο το άχτι μου
της χρονιάς. Το αστείο είναι πως, αν και θα έπρεπε να τους είχαν γίνει μαθήματα
τα παθήματά τους των προηγούμενων ετών, για έναν παράξενο λόγο κάθε φορά ξαναέπεφταν
θύματα της πανούργας φαντασίας μου. Είχα βλέπεις τον καλύτερο δάσκαλο όλων των
εποχών: τον Τομ Σόγιερ! Αλλά, για τον Μαρκ Τουέν, θα τα πούμε άλλη φορά. Τώρα
θα σου πω για κάποιον άλλον απίθανο κατεργάρη…
Διάλεξα να μαγειρέψω
σήμερα ένα φαγητό που εμπνεύστηκα από ένα περιστατικό που περιγράφει ο
Ψευτοθόδωρος στο κεφάλαιο του βιβλίου με τίτλο «ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΨΑΡΟΣΟΥΠΑ».
Ε,
λοιπόν, δεν θα το πιστέψεις - τι να πρωτοπιστέψεις κι εσύ, με τόσο ψεύδος γύρω
μας - όμως αν και δεν γνωρίζω πολλά σχετικά με το ψάρι και τις ειδικές τεχνικές
του, αυτή η ψαρόσουπα σήμερα μου βγήκε συγκλονιστική! Περίπτωση gourmet…
Κι επειδή εσένα σε
συμπάθησα, θα σου εκμυστηρευτώ παρακάτω τη δική μου συνταγή. Όμως, πρώτα άκου
να δεις τι μας διηγείται για αυτή του την περιπέτεια ο Ψευτοθόδωρος. Πρόκειται
για ένα διασκεδαστικό βιβλίο που αγαπήθηκε πολύ σε περασμένες δεκαετίες. Είναι
του Θέμου Ποταμιάνου, από τις Εκδόσεις Μ. Πεχλιβανίδη & ΣΙΑ. Και εικονογράφηση;
Ο φοβερός και τρομερός, ο ασύγκριτος Μ. Μποσταντζόγλου (Μποστ)!
Την ώρα που άρχισε αυτό το
πανηγύρι ήμουν στη βάρκα και ψάρευα… Άρπαξα τα κουπιά για να απομακρυνθώ, αλλά την
ίδια στιγμή ένιωσα μια δυνατή τσιμπιά και κατάλαβα ότι είχα αγκιστρώσει ένα
μεγάλο ψάρι… Γεμάτος περιέργεια άρχισα ν’ ανεβάζω γρήγορα την πετονιά… Έμεινα
άλαλος, ξερός. Δεν πίστευα στη μύτη μου. Άγγιξα τέλος το ψάρι με τα χέρια μου.
Και τότε εβεβαιώθηκα τελείως ότι είχα μπροστά μου ένα ψάρι βρασμένο… Αμέσως
άστραψε ο νους μου κι εκατάλαβα τι είχε συμβή…
Η ΨΑΡΟΣΟΥΠΑ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΜΑΡΙΛΙΖ
(για 4 άτομα)
1 μικρό ψάρι γύρω στα 350
γρ. Μπορείς να βάλεις όποιο ψάρι κατάλληλο για βραστό θέλεις. Χρησιμοποίησα μυλοκόπι!
4 μέτριες γαρίδες (Νο2) ωμές,
ολόκληρες, με το κέλυφος
2 μέτρια κρεμμύδια & 1
φρέσκο κρεμμυδάκι
4 μικρές πατάτες & 2
μέτρια καρότα
1 μικρή σελινόριζα (όση
χωράει σε ένα μπολ παγωτού) μαζί με το τρυφερό μέρος από το κοτσάνι
1 ποτηράκι κρασιού πολτός
τριμμένη ντομάτα
1 ποτηράκι λευκό ξηρό
κρασί
χυμό από ½ ζουμερό λεμόνι
6 κ.σ. ελαιόλαδο
5 κόκκοι μπαχάρι, 2
δαφνόφυλλα
1 φακελάκι σαφράν (0,25
γρ.)
1 κ.γλ. κόκκοι μαύρου πιπεριού
1 κ.γλ. καφτερή πάπρικα
1 κοφτή κ.σ. αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μια κατσαρόλα βάζω να
βράσουν 6 ποτήρια νερό. Ρίχνω το αλάτι, τα πιπέρια, το μπαχάρι, τη δάφνη, το
κρασί, το χυμό λεμονιού, το σαφράν και 2 κουταλιές ελαιόλαδο. Καθαρίζω το μυλοκόπι από
λέπια, πτερύγια, κεφάλι και ουρά και το ρίχνω ολόκληρο μέσα. Σκεπάζω την
κατσαρόλα και χαμηλώνω τη φωτιά. Σε 10’ ρίχνω και τις γαρίδες. Βάζω στην άκρη
με μια τρυπητή κουτάλα το ψάρι και τις γαρίδες. Αφαιρώ το κεντρικό κόκαλο του
ψαριού. «Ψαρεύω» και πετάω τα μπαχαρικά.
Ρίχνω στο ζουμί της
κατσαρόλας όλα τα λαχανικά κομμένα σε μικρούς κύβους εκτός από τη ντομάτα. Τα
αφήνω να σιγοβράσουν 20’. Προσθέτω τη ντομάτα και συνεχίζω το μαγείρεμα για άλλα
10’.
Κατεβάζω την κατσαρόλα από
τη φωτιά. Σουρώνω τα λαχανικά και τα περνάω από τον μύλο χεριού. Στραγγίζω στο
σουρωτήρι το ζουμί για να μην περάσουν κόκαλα. Όταν έρθει η ώρα να σερβίρω,
ρίχνω το ζουμί ξανά στην κατσαρόλα μαζί με τον πολτό των λαχανικών. Προσθέτω 4
κ.σ. ελαιόλαδο και αφήνω τη σούπα να πάρει μια βράση για να δέσει.
Καλή μας όρεξη λοιπόν!
Με αγάπη,
η θεία Μαριλίζ
Υ.Γ. Αν νομίζεις ότι
ξεμπερδέψαμε έτσι εύκολα κι απλά με τα Πρωταπριλιάτικα ψέματα για φέτος, σε
γελάσανε…
*
Μοιραστείτε το link με φίλους & εγγραφείτε στα μέλη αναγνώστες του blog για να ενημερώνεστε πρώτοι!
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΣΑΝ SLIDESHOW
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Πείτε μας τη γνώμη σας