Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

Η ΠΡΩΤΑΠΡΙΛΙΑ Ο ΨΕΥΤΟΘΟΔΩΡΟΣ ΚΑΙ H ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΨΑΡΟΣΟΥΠΑ!

Η ΠΡΩΤΑΠΡΙΛΙΑ Ο ΨΕΥΤΟΘΟΔΩΡΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΨΑΡΟΣΟΥΠΑ! 

Έλα, μπες μέσα. Κλείσε πίσω σου την πόρτα και κόπιασε στο τραπέζι μας! «Φάτε μάτια ψάρια» δηλαδή…
Χε-χε! Πρωταπριλιά μεθαύριο. Κάποτε παλιά, τον περασμένο αιώνα, αυτή ήταν η δική μου… «εθνική γιορτή». Με έτρεμαν όλοι, φίλοι, γονείς, συγγενείς, και με το δίκιο τους. Εκείνη την ημέρα, κάθε 1η Απριλίου έβγαζα μαζεμένο όλο το άχτι μου της χρονιάς. Το αστείο είναι πως, αν και θα έπρεπε να τους είχαν γίνει μαθήματα τα παθήματά τους των προηγούμενων ετών, για έναν παράξενο λόγο κάθε φορά ξαναέπεφταν θύματα της πανούργας φαντασίας μου. Είχα βλέπεις τον καλύτερο δάσκαλο όλων των εποχών: τον Τομ Σόγιερ! Αλλά, για τον Μαρκ Τουέν, θα τα πούμε άλλη φορά. Τώρα θα σου πω για κάποιον άλλον απίθανο κατεργάρη…

Ορίστε, νάτος! Φωτογράφισα το εξώφυλλο του παιδικού βιβλίου που μου άνοιξε κι αυτό τα μάτια σχετικά με την υψηλή τέχνη της ψευτιάς. Έλα τώρα, μη σουφρώνεις τη γαλλική μυτούλα σου, εσύ δεν έχεις πει ποτέ ψέματα, ούτε στ’ αστεία; Πες το μου κι αυτό, ν’ αγιάσεις μιά κι έξω!

Διάλεξα να μαγειρέψω σήμερα ένα φαγητό που εμπνεύστηκα από ένα περιστατικό που περιγράφει ο Ψευτοθόδωρος στο κεφάλαιο του βιβλίου με τίτλο «ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΨΑΡΟΣΟΥΠΑ». 

Ε, λοιπόν, δεν θα το πιστέψεις - τι να πρωτοπιστέψεις κι εσύ, με τόσο ψεύδος γύρω μας - όμως αν και δεν γνωρίζω πολλά σχετικά με το ψάρι και τις ειδικές τεχνικές του, αυτή η ψαρόσουπα σήμερα μου βγήκε συγκλονιστική! Περίπτωση gourmet
Κι επειδή εσένα σε συμπάθησα, θα σου εκμυστηρευτώ παρακάτω τη δική μου συνταγή. Όμως, πρώτα άκου να δεις τι μας διηγείται για αυτή του την περιπέτεια ο Ψευτοθόδωρος. Πρόκειται για ένα διασκεδαστικό βιβλίο που αγαπήθηκε πολύ σε περασμένες δεκαετίες. Είναι του Θέμου Ποταμιάνου, από τις Εκδόσεις Μ. Πεχλιβανίδη & ΣΙΑ. Και εικονογράφηση; Ο φοβερός και τρομερός, ο ασύγκριτος Μ. Μποσταντζόγλου (Μποστ)!

«… Θα ξέρετε βέβαια ότι, εδώ και κάμποσα χρόνια ξαναζωντάνεψε το ηφαίστειο της Σαντορίνης κι άρχισε να βγάζη από τα ρουθούνια του φλόγες, καπνό και λάσπη καφτερή… 

Όλο το νησάκι, που φιλοξενούσε το ηφαίστειο έτρεμε και νόμιζες πώς από στιγμή σε στιγμή θα τιναχθή στον αέρα σαν πυροτέχνημα. Όλος ο ουρανός είχε γεμίσει καπνό, ενώ γύρω η θάλασσα έβραζε από τη λάβα που χυνόταν σαν ένας πύρινος χείμαρρος. 

Την ώρα που άρχισε αυτό το πανηγύρι ήμουν στη βάρκα και ψάρευα… Άρπαξα τα κουπιά για να απομακρυνθώ, αλλά την ίδια στιγμή ένιωσα μια δυνατή τσιμπιά και κατάλαβα ότι είχα αγκιστρώσει ένα μεγάλο ψάρι… Γεμάτος περιέργεια άρχισα ν’ ανεβάζω γρήγορα την πετονιά… Έμεινα άλαλος, ξερός. Δεν πίστευα στη μύτη μου. Άγγιξα τέλος το ψάρι με τα χέρια μου. Και τότε εβεβαιώθηκα τελείως ότι είχα μπροστά μου ένα ψάρι βρασμένο… Αμέσως άστραψε ο νους μου κι εκατάλαβα τι είχε συμβή… 

Όσο το ψάρι ανέβαινε στην επιφάνεια, τόσο άλλαζε γύρω του η θερμοκρασία εξ’ αιτίας του ηφαιστείου. Σε μια στιγμή το ψάρι έφθασε στη ζώνη όπου το νερό ήτανε καυτό... Και τέλος ήρθε απάνω βρασμένο. Η σφυρίδα είχε βράσει μέσα στη θάλασσα… Συνέβη μάλιστα να βράσουν μαζί της και μερικά κρεμμύδια, που είχαν πέσει από κάποιο καΐκι που περνούσε. Βρήκα ένα-δυο βρασμένα στο στόμα του ψαριού… Έκοψα τα κρεμμύδια, έριξα λάδι, έστιψα λεμόνι, έριξα και μερικές κουταλιές βραστό θαλασσινό νερό και είχα μια τέλεια ψαρόσουπα, που δεν της έλειπε μάλιστα ούτε η ντομάτα, γιατί εκεί κοντά οι Σαντορινιοί εσυνήθιζαν να πλένουν τις βούτες από τον μπελτέ κι έτσι το νερό είχε πάντοτε την ανάλογη ντομάτα.»

Η ΨΑΡΟΣΟΥΠΑ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΜΑΡΙΛΙΖ
(για 4 άτομα)

ΥΛΙΚΑ

1 μικρό ψάρι γύρω στα 350 γρ. Μπορείς να βάλεις όποιο ψάρι κατάλληλο για βραστό θέλεις. Χρησιμοποίησα μυλοκόπι!
4 μέτριες γαρίδες (Νο2) ωμές, ολόκληρες, με το κέλυφος
2 μέτρια κρεμμύδια & 1 φρέσκο κρεμμυδάκι
4 μικρές πατάτες & 2 μέτρια καρότα
1 μικρή σελινόριζα (όση χωράει σε ένα μπολ παγωτού) μαζί με το τρυφερό μέρος από το κοτσάνι
1 ποτηράκι κρασιού πολτός τριμμένη ντομάτα
1 ποτηράκι λευκό ξηρό κρασί
χυμό από ½ ζουμερό λεμόνι
6 κ.σ. ελαιόλαδο
5 κόκκοι μπαχάρι, 2 δαφνόφυλλα
1 φακελάκι σαφράν (0,25 γρ.)
1 κ.γλ. κόκκοι μαύρου πιπεριού
1 κ.γλ. καφτερή πάπρικα
1 κοφτή κ.σ. αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια κατσαρόλα βάζω να βράσουν 6 ποτήρια νερό. Ρίχνω το αλάτι, τα πιπέρια, το μπαχάρι, τη δάφνη, το κρασί, το χυμό λεμονιού, το σαφράν και 2 κουταλιές ελαιόλαδο. Καθαρίζω το μυλοκόπι από λέπια, πτερύγια, κεφάλι και ουρά και το ρίχνω ολόκληρο μέσα. Σκεπάζω την κατσαρόλα και χαμηλώνω τη φωτιά. Σε 10’ ρίχνω και τις γαρίδες. Βάζω στην άκρη με μια τρυπητή κουτάλα το ψάρι και τις γαρίδες. Αφαιρώ το κεντρικό κόκαλο του ψαριού. «Ψαρεύω» και πετάω τα μπαχαρικά.

Ρίχνω στο ζουμί της κατσαρόλας όλα τα λαχανικά κομμένα σε μικρούς κύβους εκτός από τη ντομάτα. Τα αφήνω να σιγοβράσουν 20’. Προσθέτω τη ντομάτα και συνεχίζω το μαγείρεμα για άλλα 10’.
Κατεβάζω την κατσαρόλα από τη φωτιά. Σουρώνω τα λαχανικά και τα περνάω από τον μύλο χεριού. Στραγγίζω στο σουρωτήρι το ζουμί για να μην περάσουν κόκαλα. Όταν έρθει η ώρα να σερβίρω, ρίχνω το ζουμί ξανά στην κατσαρόλα μαζί με τον πολτό των λαχανικών. Προσθέτω 4 κ.σ. ελαιόλαδο και αφήνω τη σούπα να πάρει μια βράση για να δέσει.

Σερβίρω στα πιάτα μια γεμάτη κουτάλα σούπας πηχτή ψαρόσουπα ως βάση. Τοποθετώ στο κέντρο κάθε πιάτου το ¼ από το φιλέτο του ψαριού. Βάζω από πάνω κάθετα από μια γαρίδα.

Καλή μας όρεξη λοιπόν!

Με αγάπη,
η θεία Μαριλίζ

Υ.Γ. Αν νομίζεις ότι ξεμπερδέψαμε έτσι εύκολα κι απλά με τα Πρωταπριλιάτικα ψέματα για φέτος, σε γελάσανε…

* Μοιραστείτε το link με φίλους & εγγραφείτε στα μέλη αναγνώστες του blog για να ενημερώνεστε πρώτοι!


ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΙΣ ΔΕΙΤΕ ΣΑΝ SLIDESHOW

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας τη γνώμη σας