Κυριακή 6 Απριλίου 2014

ΜΕΛΙΤΙΝΙΑ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΑΠΟ ΤΗ ΦΙΛΗ ΜΟΥ

ΜΕΛΙΤΙΝΙΑ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΑΠΟ ΤΗ ΦΙΛΗ ΜΟΥ


Αγόρια και κορίτσια, αρκετά πενθήσαμε. Λέω, σιγά-σιγά να μπαίνουμε σε Πασχαλινή διάθεση που είναι ωραία και συμφέρει.
Φτιάχνουν και σε άλλους τόπους παρόμοια γλυκά, όχι μόνο στις Κυκλάδες, αλλά συναρπαστικά σαν αυτά πουθενά!

Για μένα το Πάσχα πάντα σήμαινε χαρά. Οπότε, ο νους μου τρέχει απευθείας στην Κυριακή. Λένε πως για να νιώσεις τη χαρά σε όλο της το μεγαλείο πρέπει πρώτα να πιάσεις πάτο και να συρθείς στα πατώματα. Μάλιστα, δεν λένε αν τα πατώματα θα είναι και σφουγγαρισμένα, αλλά ας το ελπίσουμε…

Είμαι πολύ τυχερός άνθρωπος, με καλό κάρμα. Έτσι, έχω φίλους. Όχι πολλούς, αλλά αληθινούς. Έχω και μια φίλη πολύτιμη σαν διαμάντι, που είναι άνθος της Σαντορίνης. Τη λένε Ρούλα. Την αγαπώ. Με αγαπά. Είμαστε «αδελφές». Αργήσαμε να συναντηθούμε σε αυτή τη ζωή αλλά κάλλιο αργά παρά ποτέ. Για να μη χαθούμε μέσα στο πολύχρωμο πλήθος της ανθρωπότητας, των περαστικών κατοίκων αυτού του πλανήτη, βάλαμε τα σημάδια μας και ορίσαμε ραντεβού…

Σημάδι πρώτο: γεννηθήκαμε στις 15 του μήνα με 6 μήνες διαφορά.
Σημάδι δεύτερο: η Σαντορίνη είναι ο τόπος μας. Εκείνης η γενέτειρα, εμένα ο προορισμός μου. Τα σπίτια μας είναι στο ίδιο χωριό.
Σημάδι τρίτο: ο πρώτος άνθρωπος που συναντήσαμε και μας βοήθησε όταν πήγαμε να μείνουμε στο σπίτι μας πρώτη φορά, ήταν ο άντρας της, κι αυτός γεννημένος στις 15 κάποιου μήνα.
Σημάδι τέταρτο: Έχουμε βάλει σκοπό κι οι δυό να φωτιστούμε για να μπορούμε να ωφελήσουμε ουσιαστικά όλο τον κόσμο. Θέλει δουλειά, αλλά αξίζει τον κόπο.
Σημάδι πέμπτο: Λατρεύουμε τα Σαντορινιά Μελιτίνια και ιδού η καταπληκτική τους συνταγή:
Είπα να μοιραστώ μαζί σου αυτά τα πασχαλινά γλυκά, τα παραδοσιακά και τόσο γευστικά, που μάλλον θα χρειαστεί να τα κλειδώσεις κάπου και να δέσεις στη ζώνη σου το κλειδί. Επειδή υπάρχει περίπτωση να σηκωθούν μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα από τα κρεβάτια τους τη νύχτα και να τα φάνε όλα πριν Αναστήσουν. Γιατί είναι τα…
ΜΕΛΙΤΙΝΙΑ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ
η συνταγή προσφέρεται από τη Ρούλα και τις αδελφές της

Ζύμη:

Σε μια λεκάνη ζυμώνουμε 750 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 1 κ. σούπας βούτυρο, 2 βανίλιες, 5 κ. σούπας τσικουδιά μέχρι να φτιάξουμε μια σκληρή ζύμη. Την αφήνουμε 3 ώρες να "ξεκουραστεί".

Γέμιση:

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με τα χέρια 2 κιλά μυζήθρα ανάλατη, 1.800 γραμμάρια ζάχαρη, 250 γραμμάρια φαρίνα, 1 κουταλάκι του γλυκού μαστίχα σκόνη, 2 αυγά ολόκληρα, 5 κρόκους αυγών και 4 βανίλιες.

Ανοίγουμε φύλλο μετρίου πάχους και κόβουμε στρογγυλά κομμάτια χρησιμοποιώντας για οδηγό ένα πιατάκι του καφέ. Βάζουμε 1 κ. σούπας γέμιση στο κέντρο κάθε κομματιού ζύμης, ανασηκώνουμε τις άκρες προσεχτικά και κλείνουμε περιμετρικά με μικρές τσιμπιές σαν πλισέ. Όσο περισσότερες τσιμπιές τόσο το καλύτερο. Λίγο αμυγδαλάκι κοπανισμένο από πάνω, προσθέτω εγώ, κι αυτό ήταν!

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175ο C για περίπου 30'

Η Ρούλα φτιάχνει κάθε χρόνο τα Μελιτίνια μαζί με τις αδελφές της που κάποτε ήταν επτά. Τώρα, όχι πια. Έτσι είναι η ζωή. Μαζεύονται σε μια κουζίνα όλες μαζί, βάζουν τις ποδιές τους, σηκώνουν τα μανίκια και ξεκινούν τη Σαντορινιά ζαχαροπλαστική.

Τα Μελιτίνια στις φωτογραφίες είναι από τις περυσινές δημιουργίες τους. Συλλεκτικά. Τα φωτογράφισα και ύστερα τα καταβρόχθισα. Η Τέχνη, είναι ορισμένες φορές… αναλώσιμη. Μερικές φορές η Τέχνη… ζει μέσα μας!

Καλή μας επιτυχία και κάθε ευτυχία!

Με αγάπη,
η θεία Μαριλίζ

Υ.Γ. Η καλή νοικοκυρά από τον κόπο φαίνεται. Η τεμπέλα… κι αυτή από τον κόπο που δεν κάνει φαίνεται.

* Μοιραστείτε το link με φίλους & εγγραφείτε στα μέλη αναγνώστες του blog για να ενημερώνεστε πρώτοι!


ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΙΣ ΔΕΙΤΕ ΣΑΝ SLIDESHOW

2 σχόλια:

  1. Αυτό είναι φανταστικό! Και δεν εννοώ μόνο την συνταγή αλλά και το ότι σήμερα το πρωι κοιτούσα για κουλούρια και τσουρέκια και στην ίδια σελίδα που είχα γράψει αυτές τις συνταγές έχω γράψει και "Μελιτίνια. Γλυκό που κάνουν στην Σαντορίνη για το Πάσχα". Και ανοίγω σήμερα υπολογιστή και βλέπω αυτό...... Πόση πληροφορία όμως;;; Πόση;; Σίγουρα θα τα φτιάξω φέτος!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα, βέβαια Κατερίνα, ο χώρος είναι πληροφορία... Εύχομαι να πετύχουν και να τα χαρείτε. Με την αγάπη που βάζεις σε ό,τι φτιάχνεις, αναμφίβολα θα πετύχουν!

      Διαγραφή

Πείτε μας τη γνώμη σας