Κυριακή 10 Αυγούστου 2014

ΣΠΙΤΙΚΗ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ «ΠΑΝΔΑΙΣΙΑ» ΚΑΙ ΕΝΑ ΓΡΑΜΜΑ

ΣΠΙΤΙΚΗ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ «ΠΑΝΔΑΙΣΙΑ» 

ΚΑΙ ΕΝΑ ΓΡΑΜΜΑ


Η σπιτική μαρμελάδα είναι ένα από τα ωραιότερα και ευκολότερα πράγματα που μπορεί να κάνει ένας λιχούδης άνθρωπος στην κουζίνα. Κι αν είναι τυχερός να ζει σε μεσογειακή χώρα και να έχει στη διάθεση του πάρα πολλά φρούτα… Οι συμφορές που βρίσκουν τους ανθρώπους, μοιάζουν κι αυτές κάπως με τα φρούτα. Διάφορα χρώματα, διάφορες γεύσεις, διάφορα αρώματα, άλλη επίγευση.
Συμφωνείς υποθέτω πως το φρυγανισμένο ψωμί είναι μια από τις καλύτερες ιδέες για πρωϊνό…
… που γίνεται ακόμα καλύτερο αν αλείψεις πάνω του λίγο φρέσκο βούτυρο…
… και γίνεται «θεϊκό» αν απλώσεις τη σπιτική μαρμελάδα που έφτιαξες με τα χεράκια σου!

Τη μαρμελάδα που έφτιαξα σήμερα την ονόμασα «Πανδαισία» επειδή, καθώς δεν είχα μεγάλη ποσότητα από ένα φρούτο, άνοιξα το ψυγείο, έβγαλα όποια φρούτα διέθετα και χωρίς να ακολουθήσω καμία συνταγή, έκανα έναν δικό μου αυθαίρετο συνδυασμό.

ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ «ΠΑΝΔΑΙΣΙΑ» της θείας Μαριλίζ J
Μαρμελάδα με διάφορα φρούτα (συνταγή για 6 μικρά βαζάκια)

ΥΛΙΚΑ
4 πορτοκάλια βιολογικά ακέρωτα
4 μήλα κόκκινα
3 ροδάκινα
3 μεγάλα αχλάδια
10 βερίκοκα
12 σύκα
Ζάχαρη
Ελάχιστο αλάτι


Και… το μυστικό συστατικό της θείας Μαριλίζ: 6 λοβοί κάρδαμο και λίγο μαύρο πιπέρι!

*Δεν βάζω βανίλια όπως συνηθίζεται. Σε σκεφτόμουν όταν έφτιαχνα τη συνταγή Χριστίνα Σ!

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζω τα φρούτα από τις φλούδες. Σε μια μεγάλη και βαθιά κατσαρόλα βάζω λίγη φλούδα πορτοκαλιού που φύλαξα ψιλοκομμένη και όλα τα υπόλοιπα φρούτα ψιλοκομμένα. Προσθέτω με το μάτι ζάχαρη περίπου τη μισή ποσότητα από τον όγκο του συνόλου των φρούτων. Ρίχνω τα σποράκια που βρίσκονται μέσα στους λοβούς του κάρδαμου, ελάχιστο αλάτι και μαύρο τριμμένο πιπέρι. Ανακατεύω συχνά για να μην «πιάσει» στον πάτο της κατσαρόλας καθώς αφήνω τη μαρμελάδα μου να σιγοβράζει σε πολύ χαμηλή φωτιά για περίπου 4 ώρες. Κατεβάζω από τη φωτιά και χτυπάω λίγο με το σύρμα να λιώσουν όσα κομματάκια φρούτων δεν έλιωσαν από μόνα τους.

Όσο είναι ακόμα χλιαρή, τη βάζω σε αποστειρωμένα βάζα και τη φυλάω στο ψυγείο. Όχι πως θα μείνει εκεί για πολύ καιρό…

Οπότε, αφού φτιάξαμε έξι βαζάκια, βάζουμε τα δύο στο ψυγείο και δωρίζουμε σε γείτονες και φίλους τα υπόλοιπα. Για να κάνουμε και τη σχετική εντύπωση (δεν είμαστε ό,τι κι ό,τι), στολίζουμε το καπάκι του βάζου με ένα στρογγυλό κομμάτι ύφασμα που το στερεώνουμε με μια κορδέλα που τη δένουμε φιόγκο.

Καλή απόλαυση! Και μακάρι να έρθουν για όλους καλύτερες μέρες…

ΚΑΙ ΕΝΑ ΓΡΑΜΜΑ

Αγαπημένα μου ανίψια,

Η ζωή είναι γεμάτη απρόβλεπτες καταστάσεις. Απανωτές μικροσυμφορές. Ατυχήματα, ασθένειες, υπερβολική κούραση, οικογενειακές απαιτήσεις, οικονομικές δυσκολίες, απώλειες, θάνατοι… Όλα αυτά μπορεί να φέρουν τον άνθρωπο σε μια κατάσταση ακινησίας. Άλλοι το ονομάζουν υπερκόπωση, άλλοι κατάθλιψη, άλλοι λένε απλώς ένα… «δεν πάει άλλο, ψόφησα!».

Το φετινό καλοκαίρι μύρισε ανθρώπινο αίμα και «μπαρούτι». Η Ρωσία «τρώγεται» άγρια με την Ουκρανία. Η Συρία εξακολουθεί να «βράζει». Στη Λωρίδα της Γάζας, Ισραήλ και Παλαιστίνη είναι παραδοσιακά «στα μαχαίρια». Φέτος το παράκαναν. Μωρά παιδιά, άμαχος πληθυσμός, εθελοντές, ανθρωπιστικές οργανώσεις πέφτουν νεκροί σαν τα κουνούπια. Ανοίγεις ραδιόφωνο, τηλεόραση, ιντερνέτ. Παντού χαμός, λιμός, λοιμός και καταποντισμός. Αεροπλάνα πέφτουν, καράβια βουλιάζουν, τρένα εκτροχιάζονται, αυτοκίνητα συγκρούονται, κόσμος να κλαίει. Το Facebook εκτός από selfies και κοκτέιλ με μαγιό σε σκάφη και σε παραλίες, γέμισε πτώματα…

Μέσα σ’ όλα αυτά, τα πλανητικά, τα γήινα και τα προσωπικά προβλήματα, εσύ, θέλεις να γράψεις και στο blog σου. Συνταγές χαράς και ευτυχίας. Δεν είναι πως αδιαφορείς κι έγινες άλλο ένα παχύδερμο που το μόνο που το νοιάζει είναι «τι θα φάμε, τι θα πιούμε, τι θ’ αρπάξει ο κ@λος μας». Απλά, αυτό μπορείς σήμερα, κι αυτό κάνεις.

Θα σηκωθείς από το κρεβάτι. Θα σκεφτείς τι μπορεί να φέρει κάποια μικρή ευχαρίστηση. Κάτι που να ανεβάσει λίγο τη διάθεση, τη δική σου και των άλλων. Και θα πας στην κουζίνα…

Με αγάπη,
η θεία Μαριλίζ

Υ.Γ. Και όσο μαγειρεύεις στην κουζίνα σου, θα σκεφτείς και τι άλλο μπορείς να κάνεις. Μόνος σου και συλλογικά…

* Μοιραστείτε το link με φίλους & εγγραφείτε στα μέλη αναγνώστες του blog για να ενημερώνεστε πρώτοι!

ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΙΣ ΔΕΙΤΕ ΣΑΝ SLIDESHOW
=========================================

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας τη γνώμη σας